کد بورسی چیست؟ نحوه ثبت نام در سامانه سجام

اصلی‌ترین گام برای ورود به بازار بورس، دریافت کد بورسی است. در این مقاله به نحوه دریافت کد بورسی در سامانه سجام می‌پردازیم.

بورس کد بورسی چیست؟ نحوه ثبت نام در سامانه سجام

دریافت کد بورسی اولین قدم برای شروع سرمایه‌گذاری در بازار بورس است. در ابتدای ورود به بازار بورس یا دنبال کردن آموزش‌ها به کلماتی مانند کد بورسی، کد معاملاتی و غیره برمی‌خورید که این کلمات ممکن است برایتان ابهام‌آمیز باشد. به همین دلیل لازم است که پیش از ورود به بازار در مورد این اصطلاحات، اطلاعاتی داشته باشید.

در این مقاله تلاش کردیم به صورت روان و ساده این مفاهیم را توضیح دهیم. اگر شما هم قصد دارید وارد بازار بورس ایران شوید و سرمایه‌گذاری را آغاز کنید، باید ابتدا یک کد بورسی داشته باشید. در ادامه این مقاله در خصوص دریافت کد بورسی و نحوه ثبت نام در سامانه سجام صحبت خواهیم کرد.

دریافت کد بورسی

دریافت کد بورسی

همان‌گونه که گفته شد اولین گام برای ورود به بازار بورس، دریافت کد بورسی است. در واقع این کد پیش‌نیاز اصلی ورود به بازار سرمایه است. برای دریافت این کد ابتدا باید در سامانه سجام ثبت نام کنید. ثبت نام در سامانه سجام به دو روش آنلاین و حضوری قابل انجام است که در ادامه به صورت گام به گام مراحل آن را توضیح خواهیم داد. پس از ثبت نام در سامانه سجام و انتخاب یک کارگزاری، کد را دریافت خواهید کرد و پس از آن می‌توانید وارد بازار بورس شده و معاملات را شروع کنید.

تفاوت میان کد بورسی و کد معاملاتی

برخی از افراد تصور می‌کنند کد معاملاتی تفاوتی با کد بورسی ندارد و هر دو کد یکی هستند. در این بخش تفاوت این دو کد با یک‌دیگر را بررسی می‌کنیم.

کد بورسی چیست؟

کد بورسی یک شناسه منحصر به فرد است که شناسایی شما در بازار بورس با این کد انجام می‌شود. این کد برای هر فرد حقیقی یا حقوقی که قصد انجام معامله در بازار بورس یا فرابورس را دارد، صادر می‌شود. کد بورسی متشکل از اعداد و حروف است و 8 بخش دارد. معمولاً بخش اول از  سه حرف اول نام خانودگی فرد و بخش بعدی از اعداد تصادفی انتخاب شده است. کد بورسی با نام کد سهامداری هم شناخته می‌شود.

تمامی افراد می‌توانند کد بورسی داشته باشند؛ دریافت این کد برای افراد زیر 18 سال با حضور نماینده قانونی امکان‌پذیر است.

با داشتن کد بورسی می‌توانید فعالیت خود در بازار بورس را آغاز کرده و به خرید و فروش سهام بپردازید.

کد معاملاتی چیست؟

کد معاملاتی شماره‌ای است که  شما به واسطه آن، نزد کارگزاری شناسایی می‌شوید. با توجه به این که هر فرد می‌تواند در کارگزاری‌های مختلف فعال باشد، می‌تواند چندین کد معاملاتی داشته باشد. اما تنها یک کد بورسی دارد. در واقع می‌توان گفت که کد بورسی مانند شماره شناسنامه است و هر فرد تنها توسط یک شماره شناسنامه شناسایی می‌شود؛ اما کد معاملاتی مانند شماره حساب است و شما می‌توانید در هر بانک یک حساب داشته باشید.

آیا می‌توان هم‌زمان چند کد معاملاتی داشت؟

هر فرد می‌تواند از طریق ثبت نام در کارگزاری‌های مختلف، چندین کد معاملاتی بگیرد. اما پیشنهاد می‌شود تمام فعالیت‌های بورسی خود را از طریق یک کارگزاری انجام دهید.

چگونه کد بورسی را دریافت کنم؟

لازمه هر گونه فعالیت در بازار بورس، از جمله: خرید سهام، دریافت سود، فروش سهام عدالت، فروش دیگر سهام‌ها و غیره، دریافت کد بورسی است. مراحل دریافت کد بورسی به صورت خلاصه به شرح زیر است:

  1. ثبت نام در سامانه سجام
  2. احراز هویت
  3. دریافت کد بورسی

برای دریافت کد بورسی به چه مدارکی نیاز دارم؟

اشخاص حقیقی برای دریافت کد بورسی تنها به مدارک هویتی اصلی خود یعنی شناسنامه و کارت ملی نیاز دارند و مدارک دیگری برای این کار نیاز نیست. هر شخص در هر سن می‌تواند در بازار بورس ثبت نام کند.

اشخاص حقوقی یا شرکت‌هایی که قصد سرمایه‌گذاری یا انجام معاملات در بورس را دارند، باید مدارک زیر را به کارگزاری مورد نظرشان ارائه دهند:

  1. اسکن روزنامه رسمی آگهی تاسیس شرکت
  2. اسکن تصویر روزنامه رسمی برای آگهی تمام تغییرات
  3. تصویر اساس‌نامه شرکت
  4. فتوکپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره
  5. تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقوقی و تعهدنامه
  6. تکمیل فرم توافقنامه معاملات اینترنتی
  7. تکمیل فرم معاملات برخط ( آنلاین)
  8. پاسخ به سوالات آزمون معاملات آنلاین
  9. معرفی نماینده شرکت
  10.  ارائه نامه درخواست کد معاملاتی در سربرگ شرکت
ثبت نام در سامانه سجام

ثبت نام در سامانه سجام

برای شروع معاملات و دریافت کد بورسی ابتدا باید در سامانه یکپارچه سجام – سامانه جامع اطلاعات مشتریان- ثبت نام کنید. این سامانه با هدف جمع‌آوری و تجمیع سوابق معاملاتی سهامداران ایجاد شده است و سرمایه‌گذاران از طریق این سامانه می‌توانند دارایی‌ها و سود به دست آمده از آن را رصد کنند.

با ثبت نام در سامانه سجام می‌توانید به تمامی سرویس‌های بازار سرمایه دسترسی داشته باشید؛ زیرا ارسال تمامی اسناد، مدارک، اعلان‌ها، اخطارها و مکاتبات و مرسولات در این سامانه صورت می‌گیرد.

هدف از ایجاد سامانه سجام، یکپارچه‌سازی اطلاعات افراد در بازار سرمایه و بورس است. با یکپارچه‌سازی این اطلاعات روند تمامی معاملات به صورت شفاف مشخص می‌شود و جرائمی مانند فساد مالی و پول‌شویی کم‌تر می‌شود.

کلیه عایدی و مطالباتی که در بازار سرمایه به دست می‌آورید از طریق سامانه سجام به شماره حساب شما واریز می‌شود. البته می‌توانید هر زمان شماره حساب خود را تغییر دهید.

برای شروع ثبت نام کافی است به سایت سامانه سجام به نشانی ( www.sejam.ir )مراجعه کنید.

ثبت نام و احراز هویت در سایت سجام

براساس قوانین جاری، تمامی سرمایه‌گذارانی که قصد انجام معاملات در بازار بورس را دارند باید اطلاعات خود را در این سامانه ثبت کنند. علاوه بر این در صورت تغییر هر کدام از اطلاعات وارد شده، فرد موظف است در کوتاه‌ترین زمان نسبت به ویرایش اطلاعات ثبت شده اقدام کند. ثبت نام در سامانه سجام طی دو مرحله انجام می‌شود:

مرحله اول: وارد کردن اطلاعات

 در این مرحله باید تمام اطلاعات فردی و هویتی خود را در سامانه بارگذاری کنید. این اطلاعات در پایان توسط سامانه با مدارک شناسایی شما تطبیق داده می‌شود و در صورت وجود هر گونه مغایرت، ثبت نام منتفی خواهد شد و باید دوباره اقدام کنید. به همین دلیل بهتر است هنگام وارد کردن اطلاعات دقت کافی داشته باشید.

همان طور که گفته شد ثبت نام در سامانه سجام تنها نیاز به وارد کردن اطلاعات شخصی دارد و کار پیچیده‌ای نیست. اما در ادامه برای آسان‌تر شدن این فرآیند، مراحل ثبت نام در سامانه را به صورت گام به گام بررسی خواهیم کرد:

  1. نشانی وب‌سایت رسمی سجام را در مرورگر تایپ کنید و وارد سایت شوید.
  2. روی گزینه "ثبت نام در سجام" کلیک کنید.
  3. در صفحه بارگذاری شده، 6 مرحله تکمیل فرآیند ثبت نام نوشته شده است. برای ادامه روی گزینه "ثبت نام در سجام" کلیک کنید.
  4. پس از منتقل شدن به صفحه بعدی لازم است شماره همراه‌تان را وارد کنید. دقت داشته باشید که شماره وارد شده باید به نام فرد متقاضی ثبت نام باشد. در غیر این صورت قادر به ثبت نام نخواهید بود.
  5. پس از وارد کردن شماره، کد تایید برای شما ارسال می‌شود. در صفحه بعدی نوع مشترک ( حقیقی یا حقوقی) را مشخص کرده و سپس کد ملی خود را وارد کنید.
  6. در صورتی که نماینده قانونی فرد دیگری هستید، گزینه " نماینده قانونی" و در غیر این صورت عنوان " اصیل" را برای مشخص کردن هویت قانونی خود انتخاب کنید.
  7. در این مرحله لازم است هزینه ثبت نام را از طریق درگاه بانکی به صورت آنلاین پرداخت کنید.
  8. آخرین مرحله، پر کردن فرم‌های ثبت نام بر اساس اطلاعات حقیقی مدارک هویتی است.

پس از این که تمامی مراحل بالا را انجام داید، سامانه سجام از اطلاعات شما استعلام خواهد گرفت و آن را بررسی می‌کند. در صورتی که تمامی اطلاعات شما به صورت صحیح وارد شده باشد، کد پیگیری 10 رقمی سجام به شماره همراه ثبت شده در سامانه ارسال خواهد شد و در غیر این صورت مشکل به شما اعلام شده و باید مراحل ثبت نام را از ابتدا انجام دهید.

مرحله دوم: احراز هویت سجام

پس از این که کد رهگیری سجام از طریق پیامک برای شما ارسال شد، به مرحله احراز هویت می‌رسیم. احراز هویت سجام به دو شیوه حضوری و غیرحضوری امکان‌پذیر است. در ادامه توضیحی در خصوص هر کدام از آن‌ها می‌دهیم:

  • احراز هویت حضوری
    اگر قصد دارید این مرحله را به صورت حضوری انجام دهید، کافی است نگاهی به لیست مراکز منتخبی که توسط سایت سجام معرفی شده بیندازید. برای دسترسی به این قسمت، وارد سایت سجام شده و روی گزینه " احراز هویت" کلیک کنید. در این صفحه روی گزینه " احراز هویت حضور" کلیک کنید. پس از انتخاب استان، شهر و نوع دفتر، روی دکمه جستجو کلیک کنید تا لیست مراکز به شما نشان داده شود. این احراز هویت شامل هزینه است.
  • احراز هویت غیرحضوری
    این احراز هویت به سادگی با استفاده از یک تلفن همراه با کامپیوتر انجام می‌شود. این روش احراز هویت تنها برای افراد بالای 18 سال ایرانی الاصل امکان‌پذیر است؛ در غیر این صورت احراز هویت فرد متقاضی صرفا به صورت حضوری انجام می‌شود. برای تکمیل مراحل ثبت و احراز هویت، باید ثبت نام شما در سایت سجام به طور کامل انجام شده باشد و کد پیگیری 10 رقمی را دریافت کرده باشید. علاوه بر این به همراه داشتن کارت هوشمند ملی یا رسید آن ضروری است.

برای احراز هویت الکترونیک سجام شامل چند مرحله است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت: وارد کردن اطلاعات فردی، وارد کردن کد پیگیری 10 رقمی سجام، ارسال تصویر امضا و ارسال یک ویدئو سلفی.

پس از این که عملیات احراز هویت را انجام دادید، شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در مدت کوتاهی مدارک شما را بررسی و تائید می‌کند. پس از تائید مدارک توسط سازمان، کد بورسی از طریق پیامک برای متقاضیان ارسال خواهد شد. همان طور که پیش‌تر اشاره کردیم، کد بورسی همانند کد ملی است؛ بنابراین پس از دریافت کد بورسی دیگر نیازی به احراز هویت یا تائید مجدد ندارید.

چقدر زمان می‌برد تا کد بورسی صادر شود؟

معمولا 1 الی 3 روز کاری پس از فرآیند احراز هویت و ثبت نام در کارگزاری، کد بورسی صادر می‌شود و پس از آن می‌توانید وارد بازار بورس شده و معاملات را شروع کنید.

نحوه دریافت کد بورسی در سامانه سجام

سخن پایانی

در این مقاله با مفاهیم کد بورسی و کد معاملاتی آشنا شدیم. حالا شما می‌توانید با مراجعه به سایت سجام، کد بورسی خود را به آسانی دریافت کنید. دانستن اصول و مفاهیم اولیه بازارهای مالی و آشنا بودن با نحوه کار آن‌ها به ما کمک می‌کند تا دید بهتری نسبت به روندهای اجرایی داشته باشیم. علاوه بر این، مطلع بودن از ریز جزئیات، گاهی به کمک‌مان می‌آید و از ایجاد یا ارتکاب یک اشتباه جلوگیری می‌کند. با توجه به این آموزش حالا شما می‌توانید بدون پرداخت هیچ‌گونه هزینه، به صورت رایگان هم در سامانه سجام و هم در کارگزاری مورد نظرتان ثبت نام کرده و سرمایه‌گذاری را شروع کنید.

در صورتی که هرگونه سوال در خصوص چگونگی ثبت نام در سامانه سجام یا گرفتن کد بورسی داشتید، می‌توانید از طریق قسمت نظرات این مقاله با کارشناسان سایت بیتکورس در ارتباط باشید.