همانطور که میدانید، سهام عدالت طرحی بود که با هدف توزیع عادلانۀ ثروت کشور و کاهش اختلاف بین طبقات اجتماعی به اجرا درآمد.
در طرح مذکور، بخشی از سهام شرکتها و کارخانههای پرشمار دولتی، با قیمتی ناچیز در اختیار واجدان شرایط که عموماً از اقشار کمدرآمد و آسیبپذیر جامعۀ ایران بودند، قرار گرفت.
اگر بخواهیم بشینیم و راجعبه موفقیتآمیز بودن یا نبودن این طرح صحبت کنیم، ساعتها بحث و مباحثه را پیش رو خواهیم داشت؛ اما حداقل در ظاهر، اهداف اصلی طرح که کاهش فقر، توزیع عادلانه ثروت، خصوصیسازی و افزایش مشارکت عموم در اقتصاد کشور بود، محقق نشده است!
بههرحال، اینجا میخواهیم یادتان بدهیم که چطور میتوانید بفهمید آیا سود سهام عدالت به حساب بانکی شما واریز شده است یا نه.
برای شروع، اجازه دهید یک تصویر واقعگرایانه برای آنهایی که اولین بار است میخواهند این سود را دریافت کنند، ترسیم کنیم.
سود سهام عدالت چقدر است؟
سهام عدالت متشکل از 36 شرکت بورسی و 13 شرکت غیربورسی است. مثل هر نوع سرمایهگذاری دیگر در انواع بازارهای مالی، پارامتر اصلی تعیینکنندۀ میزان سود، مقدار سهمی است که در سبد قرار دارد.
شاید بد نباشید نگاهی به واریزیهای قبلی داشته باشیم تا ببینیم در گذشته اوضاع به چه شکل بوده است.
اولین واریزی سال 1402، یا بهتر است بگوییم سود مرحلۀ اول سال 1402 که در آذر همان سال به حساب سهامداران نشست، از 681 هزار تومان شروع و تا 1 میلیون 385 هزار تومان بالا میرفت.
آنهایی که سبد 492 هزار تومانی خریده بودند، 681 هزار تومان گرفتند، آنهایی که سبد 532 هزار تومانی خریده بودند، 736 هزار تومان گرفتند و آنهایی که سبد 1 میلیون تومانی خریده بودند، مبلغ 1 میلیون و 385 هزار تومان را بهعنوان سود دریافت کردند.
قیمت سبد | میزان سود |
492 هزار تومان | 681 هزار تومان |
532 هزار تومان | 736 هزار تومان |
1 میلیون تومان | 1 میلیون و 385 هزار تومان |
منتهی از آنجایی که میزان سود به عملکرد شرکتهایی که سهامشان در سبد قرار گرفته است بستگی دارد، لزوماً قرار نیست در مراحل بعدی سود بیشتری به حساب سهامداران منتقل شود! در اسفند سال گذشته، مرحلۀ دوم واریز سود (برای برخی از سهامداران) انجام گرفت که برای هر سبد، از ارزان به گران، بهترتیب عبارت بود از 400 هزار تومان، 500 هزار تومان و 900 هزار تومان!
قیمت سبد | میزان سود |
492 هزار تومان | 681 هزار تومان |
532 هزار تومان | 736 هزار تومان |
1 میلیون تومان | 1 میلیون و 385 هزار تومان |
همانطور که میبینید، رقم پرداختی، مخصوصاً با در نظر گرفتن مخارج و هزینههای بالای زندگی، مطلقاً چشمگیر نیست؛ ولی متأسفانه شرایط بهگونهای پیش رفته که خیلیها منتظر واریز همین مقدار اندک هستند.
طبق آمار موجود، تقریباً 49 میلیون نفر از هموطنانمان شامل دریافت سود سهام عدالت میشوند. اگر شما هم جزو این دسته هستید و میخواهید ببینید سود سهام عدالت کی واریز میشود، به خواندن این مقالۀ آموزشی ادامه دهید.
چطور بفهمیم سود سهام عدالت واریز شده است؟
اول از همه اینکه واریز سود سهام عدالت معمولاً توسط رسانهها و مسئولان مربوطه اطلاعرسانی میشود. اگر خبری مبنیبر این موضوع به گوشتان خورد، باید بررسی کنید و ببینید آیا واقعاً این سود در حسابتان نشسته است یا نه! به بیان بهتر، باید از سامانۀ مربوط به این کار استعلام بگیرید.
اگر واجد شرایط باشید و این سود به شما تعلق بگیرد، از طریق کد ملی خود و در بستر اینترنت، میتوانید روال گرفتن استعلام را پیش ببرید.
مطابق معمول کارهای دولتی، سامانهای برای این منظور تعریف شده که آدرس آن sahamedalat.ir است. به این آدرس بروید و روی دکمۀ ورود به سامانه کلیک کنید.
پنجرهای باز خواهد شد که داخل آن دو فیلد میبینید. داخل فیلد اول و بزرگتر، کد ملی خود را بنویسید و داخل فیلد زیرین که کوچکتر است، عدد 6 رقمی را برای رد احتمال ربات بودن وارد کنید. در نهایت روی دکمۀ ورود به درگاه کلیک کنید.
اگر کد ملی در سامانه ثبت شده باشد، وارد خواهید شد و حالا باید شماره موبایل خود را بنویسید. سپس، پیامکی برای همان شماره موبایل فرستاده میشود که باید آن را در سایت وارد کنید.
حالا به صفحۀ اصلی ورود خواهید کرد؛ یعنی همانجایی که میتوانید وضعیت واریز یا عدم واریز سود را پیگیری کنید. قسمتی با عنوان وضعیت واریز سود را خواهید دید که باید روی آن کلیک کنید. در این قسمت، تمام اطلاعاتی که لازم دارید را خواهید دید.
از دیگر بخشهای کاربردی سایت، یکی گزارش دارایی سهام عدالت است و دیگری مشاهده و ویرایش پروفایل.
در اولی، میتوانید جدولی شامل کل دارایی و سهامهای قرارگرفته درون سبد سهام عدالت را ببینید، همراه با گزارش مفصل از نحوۀ عمکلرد هر سهم و قیمتی که دارد.
در بخش دوم، یعنی مشاهده و ویرایش پروفایل هم میتوانید اطلاعات شخصی خود مثل شماره شبا ثبتشده، آدرس و شماره موبایل خود را ببینید. امکان ویرایش و تغییر شماره شبا و شماره موبایل هم وجود دارد.
همانطور که گفتیم، در بسیاری از مواقع ممکن است برخلاف اطلاعرسانیهای عمومی، با اینکه واجد شرایط هستید، سود را در حساب خود نبینید. این مشکل میتواند بهخاطر یکی از دلایل زیر رخ بدهد:
- فعال نبودن سامانه پیامکی بانک (بانک صادرکنندۀ شماره شبای ثبتشده)
- عدم ثبت شماره حساب در سامانه
- مسدود شدن حساب ثبتشده در سامانه
- عدم ثبتنام در سامانه سجام
توجه داشته باشید که مثل اغلب سامانههای دولتی، مواجه شدن با قطعی و پایین آمدن کل سایت، چیز اصلاً عجیبی نیست و باید بهصورت مداوم تلاش کنید تا سرانجام بتوانید وارد آن شوید.
پیگیری عدم واریز سود سهام عدالت به چه صورتی است؟
ممکن است هیچکدام از مشکلات بالا وجود نداشته باشند و بااینحال، شاهد این مشکل باشید که سود سهام عدالت به حساب ننشسته است! از آنجایی که متقاضیان بسیار هستند و میلیونها نفر در صف انتظار قرار دارند، رخداد چنین مسئلهای هم خیلی عجیب نیست.
اگر هرچقدر صبوری کردید، باز هم خبری از واریز نشد، میتوانید با شمارۀ 1569 که به مرکز ذینفعان بازار سرمایه تعلق دارد، تماس بگیرید. توجه داشته باشید که اپراتورهای این خط فقط در روزهای غیرتعطیل و طی ساعات اداری پاسخگوی تماس شما خواهند بود.
اجازه دهید باز هم تأکید کنیم که یکی از اصلیترین شروط دریافت سود، ثبتنام در سامانۀ سجام است و واریز برای خیلیها بهخاطر بیتوجهی به این موضوع، به تأخیر میخورد.
سود سهام عدالت: ناکافی برای سادهترین مخارج!
همانطور که گفتیم و خودتان هم میدانید، سود سهام عدالت، با توجه به مخارج و گرانیهای روزافزون، اصلاً به چشم نمیآید و بعضاً حتی نمیتواند کفاف گوشهای کوچک از مخارج را بدهد!
به همین خاطر، شاید بهتر باشد همین مقدار اندک را صرف یادگیری مهارتهایی بکنید که میتوانند در کوتاهمدت و بلندمدت، آیندۀ مالی شما و خانوادهتان را تأمین کنند. به این ترتیب، پس از مدتی، دیگر نگران واریز یا عدم واریز همین مبلغ اندک نخواهید بود.
بههرحال، در این مقاله بررسی کردیم که چطور میتوان متوجه شد سود سهام عدالت واریز شده است یا نه! امیدواریم خواندن این مقاله برایتان مفید بوده باشد و به پاسخ پرسش خود رسیده باشید.