پرتفوی چیست و اهمیت آن در بازارهای مالی

یکی از ضرورت‌های ورود به بازار ارزهای دیجیتال شناخت پرتفوی است. در این مقاله با حرفه‌ای‌ترین چیدمان ارزها در یک پرتفوی خوب آشنا شوید.

ارز دیجیتال پرتفوی چیست و اهمیت آن در بازارهای مالی

اگر مایل به ورود در بازارهای مالی هستید و همچنان نمی‌دانید که پرتفوی چیست و چرا اهمیت بسیار بالایی دارد، دست نگه دارید! همچنان که تعداد افرادی که هر روزه وارد دنیای بازارهای مالی می‌شوند افزایش می‌یابد ضرورت حفاظت از سرمایه نیز افزایش می‌یابد. یکی از موارد مهمی که هر تریدر و سرمایه‌گذار حرفه‌ای، باید به آن توجه داشته باشد، اهمیت دانستن این است که پرتفوی چیست. در این مطلب بررسی می‌کنیم که منظور از پرتفوی چیست و چطور می‌توان یک پرتفوی خوب و حرفه‌ای ساخت. 

پرتفوی چیست؟

پرتفوی چیست؟

واژه‌ی پرتفوی یا سبد دارایی در مکالمات روزمره عموماً با پورتفولیو یا Portfolio یکی در نظر گرفته می‌شوند. Portfolio به همه‌ی دارایی‌های یک شخص یا شرکت گفته می‌شود که می‌تواند شامل تمامی املاک، اوراق‌قرضه، سهام، سرمایه‌گذاری‌ها در ارزهای دیجیتال و دیگر چیزهای ازاین‌قبیل باشد. 

پرتفوی ارز دیجیتال اما به مجموعه‌ای از دارایی‌هایی گفته می‌شود که شما آن را سرمایه‌گذاری کرده‌اید. این سرمایه‌گذاری‌ها نیاز نیست لزوماً در یک حساب قرار گرفته باشند. بااین‌حال این دو واژه در مطالبی که مربوط به سرمایه‌گذاری‌ها و حرکات اقتصادی است، یکی در نظر گرفته می‌شوند.

در نهایت به زبان ساده سبد دارایی‌ها یا پرتفوی، به مجموعه‌ای از دارایی‌های مختلف گفته می‌شود که معامله‌گر، سرمایه خود را صرف خرید آنها می‌کند. 

یک پرتفوی خوب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

یک پرتفوی خوب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

اولین و مهم‌ترین اصل تنوع بخشیدن است. یک پرتفوی خوب شامل تنوعی از دارایی‌ها یا کالاهای مختلف است. در دنیای خریدوفروش‌های ارز دیجیتال، یکی از اصول اولیه تنوع‌بخشی مناسب و منطقی و به‌دوراز هیجانات در پرتفوی است.

بهتر است در پرتفوی تنوعی از معتبرترین ارزهای بازار مالی وجود داشته باشد. 

هدف از ایجاد تنوع در پرتفوی چیست؟

 در بازارهای مالی مختلف و خصوصاً ارزهای دیجیتال، واکنش‌ها نسبت به اتفاقات واحد، متفاوت‌اند. این یعنی اگر یک واقعه‌ی سیاسی یا اجتماعی واحد را در نظر بگیریم، نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال مختلف نسبت به آن خبر متفاوت‌ و حتی گاهی متناقض‌ هستند.

 ممکن است برخی از ارزها با کاهش قیمت و برخی با افرایش قیمت مواجه شوند. در این شرایط اگر در سبد دارایی‌های شما، تنوع خوبی از انواع ارزها وجود داشته باشد، ریسک ازدست‌رفتن سرمایه و دیدن ضررهای هنگفت کاهش می‌یابد. 

در یک توضیح کلی، اگر تنوع خوبی در دارایی‌های مختلف وجود داشته باشد، ضرری که از یک ارز ممکن است به سرمایه‌ی کلی شما وارد شود، می‌تواند با کسب سودی از یک ارز دیگر جبران شود. 

متنوع بودن ارزهای موجود در پرتفوی، می‌تواند مانند یک بیمه عمل کند. خسارت‌ها و ریسک کلی سرمایه‌گذاری شما کاهش می‌یابد و شما از ضرر هنگفت در امان خواهید بود. طبق یک اصطلاح کلی، شما نباید همه‌ی تخم‌مرغ‌هایتان را در یک سبد قرار دهید چرا که با واردشدن ضربه‌ای کوچک به سبد، شما همه چیزتان را از دست خواهید داد.

از دیگر ویژگی‌های یک پرتفوی خوب، این است که تمامی موارد و دارایی‌های داخل پرتفوی باید قابل‌اندازه‌گیری باشند. واردکردن مدل‌هایی از سرمایه‌گذاری که قابلیت اندازه‌گیری نداشته باشند و شما نتوانید به مقدار و تعداد دقیق آنها دست یابید، برای اهداف سرمایه‌گذاری مناسب نیستند. 

دیگر ویژگی مهم پرتفوی چیست؟ در یک پرتفوی خوب و حرفه‌ای، تمامی دارایی‌هایی که اضافه یا کم می‌شوند باید در راستای یک هدف قرار بگیرند. هیچ‌گاه موارد بی‌هدف یا با اهداف فرعی را به پرتفوی خود اضافه نکنید.

برای مثال اگر شما صاحب یک شرکت هستید، دقیقاً باید بدانید که هدف یک سال آینده‌ی پرتفوی چیست و چطور می‌خواهید از آن استفاده کنید. ممکن است هدف فعلی شرکت شما شروع تجارت‌های بین‌المللی و ورد به بازارهای تجاری خارج از ایران باشد، بنابراین هدف تمامی سهام و دارایی‌های پرتفوی شما باید به رسیدن به این هدف واحد به شما کمک کنند.

شاخص‌های مهم در افزودن ارزها به سبد دارایی‌ها

شاخص‌های مهم در افزودن ارزها به سبد دارایی‌ها

حالا که می‌دانیم مهم‌ترین ویژگی‌های یک پرتفوی چیست و با اصول کلی آن آشنا هستیم، می‌خواهیم از رمزارزها صحبت کنیم. پیش از آنکه شما یک ارز را به پرتفوی خود اضافه کنید، بهتر است چند شاخص کلی را برای بررسی آن در نظر بگیرید تا از ضررهای احتمالی جلوگیری کنید.

توجه به ارزش ارز در بازار

ارزهای مختلف در بازار کریپتوکارنسی، مقدارهای مختلفی را به خود اختصاص داده‌اند. سهم زیادی که یک ارز دیجیتال می‌تواند در بازار به خود اختصاص دهد، می‌تواند نشانی از مناسب‌بودن آن ارز باشد. به طور مثال، بیت‌کوین، ارزی است که حدود چهل درصد از کل ارزش بازار رمزارزها را به خود اختصاص داده است پس می‌توان آن را به‌عنوان یک ارز معتبر و مناسب برشمرد.

رمزارزهایی که سهم کمتری از بازار را دارند، بیشتر تحت‌تأثیر عوامل مختلف قرار می‌گیرند و نوسانات آنها بیشتر است. معمولاً نام این ارزها را کمتر شنیده‌اید و از آنها اخبار کمتری را دریافت می‌کنید.

توجه به حجم معاملات روزانه‌ی رمزارز

تعداد تراکنش‌های روزانه‌ی یک رمزارز و حجم معاملات آن نیز، روش خوبی برای بررسی یک ارز است. تعداد تراکنش‌های بیشتر، امنیت و اعتبار بیشتری را به یک ارز می‌دهد. شما با بررسی صفحات صرافی‌های مختلف و یا از طریق ابزارهای مدیریت پرتفوی می‌توانید حجم معاملات روزانه‌ی ارزهای مختلف را ردیابی کنید.

توجه به کاربرد رمزارز

رمزارزهای مختلفی که در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارند، اهداف مختلفی را دنبال می‌کنند. اگر به هدف یک رمزارز در سال‌های آینده توجه کنیم، می‌توانیم دست به انتخاب بهتری بزنیم. سعی کنید به سمت ارزهایی بروید که اهداف آنها با سمتی که تکنولوژی در جهان به سمت آن حرکت می‌کند، همسو باشند.

توجه به تأثیرات اخبار و احساسات بر ارز

رمزارزهایی که از طریق بازاریابی‌های قوی توانسته‌اند جایگاه خوبی را بازار ارزهای دیجیتال به دست بیاورند، معمولاً بیشتر تحت‌تأثیر اخبار و احساسات هستند. باید به پشتوانه‌های اساسی و نحوه‌ی به محبوبیت رسیدن ارزهای مختلف توجه کافی را داشته باشیم.

بهترین حالت تقسیم‌بندی برای یک پرتفوی چیست؟

بهترین حالت تقسیم‌بندی برای یک پرتفوی چیست؟

شاید بخواهید بدانید که حرفه‌ای‌ترین مدل برای اختصاص‌دادن سرمایه به ارزهای مختلف در یک پرتفوی چیست. ابتدا لازم به ذکر است که یک قانون کلی و نسخه‌ای همگانی برای یک پرتفوی عالی وجود ندارد. افراد مختلف با میزان ریسک‌پذیری‌های متفاوت، استراتژی های مختلفی را برای پیشبرد اهداف مالی خود به کار می‌گیرند. 

حالا باید بدانیم که بهترین حالت یک پرتفوی چیست. در یک‌رویه‌ی کلی، بهتر است پرتفوی خودتان در میان سه دسته از رمزارزهای پرریسک، ریسک متوسط و من ریسک تقسیم کنید. هر کدام از این دسته‌ها باید مقدار مناسبی از پرتفوی شما را به خود اختصاص داشته باشند. 

برای مثال، اگر مقدار زیادی از سرمایه‌ی خود را به یک رمزارز پر ریسک اختصاص دهید، در عین حالی که ممکن است سود زیادی کنید، اما ریسک ازدست‌دادن مقدار قابل‌توجهی از سرمایه نیز بسیار محتمل است. پس بهتر است که به دنبال سود زیاد ناگهانی و یک‌شبه نباشید. حفظ امنیت سرمایه اولیه شما اولویت است.

در کنار همه‌ی موارد گفته شده، همواره به این موضوع توجه کنید که شما باید سرمایه‌ای را در زندگی خود وارد بازار رمزارزها کنید که دقیقاً توان ازدست‌دادن آن را داشته باشید. هیچ‌گاه با سرمایه‌ای که اهمیت آن در زندگی شما بالاست دست به ریسک نزنید.

انواع دارایی‌های لازم در یک پرتفوی

انواع دارایی‌های لازم در یک پرتفوی

در بازار ارزهای دیجیتال پروژه‌های مختلفی وجود دارند. بنیه و اساس هر کدام از این پروژه‌ها متفاوت‌اند و نهایتاً بر اساس فناوری‌های متفاوتی نیز طراحی و عرضه می‌شوند. دسته‌بندی‌های متنوعی برای ارزها وجود دارند که بر اساس همین دسته‌بندی‌ها باید تنوع پرتفوی خود را حفظ کنید. در ادامه به یکی از رایج‌ترین مدل‌های دسته‌بندی پرداخته و آنها را معرفی می‌کنیم.

ارزها یا کوین‌های پرداختی

کوین‌های پرداختی در واقع به‌عنوان اولین نسل از ارزهای دیجیتال شناخته می‌شوند. این کوین‌ها بیشتر شامل سیستم‌هایی هستند که برای انتقال ارزش مورداستفاده قرار می‌گیرند. ممکن است الان پیداکردن ارزهای پرداختی دشوار باشد؛ اما چند تا از آنها را به شما معرفی خواهیم کرد.

بیت‌کوین شناخته‌شده‌ترین رمزارز پرداختی است. در کنار آن می‌توان به ارزهایی مانند ریپل، لایت‌کوین و بیت‌کوین کش نیز اشاره کرد.

استیبل کوین‌ها

ابتدا باید بدانیم که استیبل کوین در پرتفوی چیست. یک استیبل کوین رمزارزی است که پشتوانه‌ی ارزشی آن یک دارایی دیگر است. این پشتوانه معمولاً فلزات گران‌بها یا ارزهای فیات هستند. استیبل کوین‌ها نوعی از ارزهای پایدار و باثبات محسوب می‌شوند.

برای مثال ارز تتر یا USDT یک استیبل کوین است که ارزش آن همواره برابر با یک دلار است. پشتوانه‌ی آن ارز فیات دلار است.

پکس گلد یا PAXG نیز یک استیبل کوین دیگر است که از فلز گران‌بهای طلا به‌عنوان پشتوانه‌ی آن استفاده می‌شود.

از استیبل کوین‌ها برای کسب سود در یک پرتفوی استفاده نمی‌کنند. همان‌طور که از نام آنها برمی‌آید، از این ارزها به‌عنوان پایدارکننده در سبد دارایی استفاده می‌شود.

بازار ارزهای دیجیتال بسیار پر نوسان هستند. اگر شما یک ارزی را در سبد خود داشته باشید که نوسانات بازار کریپتو بر آن تأثیر نداشته باشد، از سرمایه‌ی خود محافظت کرده و به‌سرعت نیز می‌توانید آنها را خارج یا تبدیل کنید.

اگر بخواهیم بگوییم که مهم‌ترین دلیل لزوم وجود استیبل کوین در پرتفوی چیست، به قابلیت نقدشدن سریع آن می‌پردازیم. وقتی که زمان طولانی‌تری را در بازارهای مالی سپری کنند، فرصت‌هایی طلایی را به دست می‌آورید که می‌خواهید سریعاً یک ارز را بخرید. در این شرایط وجود استیبل کوین‌ها این امکان را به شما می‌دهند تا سریعاً به نقدینگی مورد نیازتان دست یابید و رمزارز موردنظر را خریداری کنید.

توکن‌های سهامی یا اوراق بهادار یا Security Tokens

توکن‌های سهامی دقیقاً شبیه اوراق بهادار سنتی هستند. برای مثال می‌توانند سهام یک شرکت یا اوراق‌قرضه‌ای مربوط به پروژه‌ها یا حق رأی باشند. این توکن‌ها معمولاً مقررات یکسان و سخت‌گیرانه‌ای به دنبال دارند و قانون‌گذاران محلی آنها را تعیین می‌کنند. این توکن‌ها اوراق‌قرضه‌ای هستند که دیجیتالی شده بر روی بلاک‌چین‌ها قرار گرفته‌اند.

توکن‌ها کاربردی یا Utility Tokens

این مدل از ارزها مانند کلید محصول یا سرویس هستند.  در واقع آنها به‌عنوان یک ابزار یا محصول در پروژه‌ها عمل می‌کنند. مهم‌ترین مثال‌های آن توکن‌های BNB و ETH هستند. از توکن‌های کاربردی برای کارمزد تراکنش‌ها نیز می‌توان استفاده کرد.

توکن‌های کاربردی برای جذب سرمایه در پروژه‌های مختلف نیز می‌توانند ایجاد شده و استفاده شوند. ارزش توکن کاربردی را پروژه‌ای که تحت‌نظر آن طراحی ایجاد و شده است مشخص می‌کند.

توکن‌های حاکمیتی یا Governance Tokens

این نوع از توکن‌ها به کاربران این اجازه را می‌دهند تا در تصمیم‌های پروژه حق رأی داشته باشند. مثال آن توکن‌های بومی مثل پنکیک سواپ و سوشی سواپ است. داشتن توکن‌های حاکمیتی علاوه بر حق رأی می‌تواند باعث شود که سهمی از درآمد آن پروژه نیز به شما داده شود. ارزش توکن‌های حکومتی نیز مانند توکن‌های کاربردی بر اساس موفقیت و عملکرد پروژه آن مشخص می‌شود.

نمونه‌ای مناسب از یک پرتفوی چیست؟

نمونه‌ای مناسب از یک پرتفوی چیست؟

رایج‌ترین مدل تقسیم ارزها در یک پرتفوی عادی، مدل 80-20 است. در این مدل، 80 درصد از سرمایه روی دارایی‌های کم ریسک متمرکز شده و 20 درصد از آن نیز به ارزهای پرریسک اختصاص می‌یابد. در این مدل معمولاً با 40 درصد از سرمایه بیت کوین یا BTC خریده و با 30 درصد از آن نیز اتریم یا ETH خریده و مقدار باقی مانده را نیز در میان ازرهای مختلف تقسیم می‌کنند.

مدل‌های دیگر در تقسیم‌بندی پرتفوی چیست؟ در مدل دیگر به نام 40-30-30 دقیقاً به همین ترتیب دارایی‌ها را تقسیم می‌کنند. به این صورت که 40 درصد را به دارایی‌های پایدار و کم ریس اختصاص داده و 30 درصد را به متوسط ریسک‌ها و 30 دردص را نیز در رمزارزهای پرریسک اما سود آور سرمایه گذاری می‌کنند. در این مدل، 25 درصد از سرمایه اولیه را بیت کوین (BTC) می‌خرند و 15 درصد را نیز به اتریوم (ETH) اختصاص می‌دهند. سپس باقیمانده‌ی سرمایه را در بین رمزارزهای مختلف تقسیم می‌کنند.

ابزار لازم برای ساخت پرتفوی

ابزار لازم برای ساخت پرتفوی

وقتی که شما یک والت یا کیف پول برای رمزارزهای خریداری‌شده‌ی خود داشته باشید، نیاز به ابزاری دارید که به کمک آن بتوانید حرکات و نوسانات رمزارزهایتان دنبال کنید و بدانید مدیریت سرمایه در پرتفوی چیست. برخی از این ابزارهای دنبال‌کننده مستقیماً به کیف پول شما متصل شده و برای ارزهایی که خریداری کرده‌اید شروع به دنبال‌کردن و رهگیری ارزها می‌کنند. برخی دیگر از آنها نیز قابلیت اتصال به کیف پول شما را ندارند و باید به‌صورت دستی اطلاعات را وارد کنید. نهایتاً این ابزارها به شما این امان را می‌دهند تا از نوسانات ارزهایی که در آنها سرمایه‌گذاری کرده‌اید مطلع شوید، به‌راحتی بتوانید یک مدیریت پرتفوی خوب را اعمال کنید و از سود و زیان ناشی از آنها نیز باخبر شوید.

در ادامه به معرفی برخی از این ابزارها می‌پردازیم.

کوین گکو

این ابزار، یک ابزار قدرتمند برای بررسی نوسانات قیمت‌های ارزهای دیجیتال شناخته می‌شود. این شرکت آپشن مدیریت پرتفوی را در اختیار کاربران قرار داده است. نسخه‌های موبایلی و مرورگری این سرویس به‌صورت رایگان برای کاربران وجود دارد.

کوین مارکت کپ

این ابزار نیز به‌شدت قدرتمند است و امکان بررسی قیمت قوی ای را در خود دارد. امکان ساخت پورتفولیوی ارز دیجیتال به‌صورت مستقیم از طریق وب‌سایت کوین مارکت کپ وجود دارد و نسخه‌های موبایلی و دسکتاپ آن نیز به‌صورت رایگان وجود دارد.

این ابزار مدیریت پرتفوی قابلیت اتصال به کیف پول شما را ندارد و باید به‌صورت دستی اطلاعات و ارزهای خریداری‌شده‌ی خود را وارد آن کنید.

دلتا

این ابزار دارای یک اپلیکیشن موبایلی است که به شما امکان مدیریت هم‌زمان پرتفوی ارز دیجیتال و دیگر سرمایه‌گذاری‌هایتان را می‌دهد. دلتا می‌تواند به چندین والت و حدود 20 صرافی متصل شده و رهگیری انجام دهد. این اپلیکیشن در دو نسخه رایگان و پولی برای کاربران وجود دارد.

خریدوفروش در بازارهای مالی آنلاین نیاز به آموزش‌های مناسب و متنوع دارد. شما به‌عنوان یک تریدر می‌توانید در هر سطحی که هستید، دانش خود را بسیار افزایش داده و از طریق راه‌های مطمئن‌تر و پربازده‌تر به سود بیشتر برسید. استفاده‌کردن از آکادمی‌های آموزشی مطمئن و معتبر همواره پیشنهادی از سمت کسانی است که در این راه قدم گذاشته‌اند و به موفقیت‌های فراوان دست‌یافته‌اند. 

وب‌سایت بیت کورس یک آکادمی مطمئن و معتبر برای آموزش بازارهای مالی است. این بستر حرفه‌ای می‌تواند به شما در شناخت اینکه پرتفوی چیست و چقدر اهمیت دارد، کمک ویژه‌ای بکند. آموزش‌های این مجموعه همواره می‌تواند دانش تخصصی بازارهای مالی و ارزهای دیجیتال را به همراه اطلاعات دست‌اول در اختیار شما قرار دهد. آکادمی بیت کورس همراهی مطمئن برای سرمایه‌گذاران در بازارهای مالی است. علاقه‌مندان می‌توانند با اعتمادکردن به این مجموعه، مسیری پربازده و سودآور را تجربه کنند.

سخن پایانی

با مفهوم اصلی سبد دارایی آشنا شدیم و دانستیم که پرتفوی چیست و چرا اهمیت زیادی دارد. حالا شما می‌دانید که اصلی‌ترین ویژگی‌های یک پرتفوی چیست و چیدمان حرفه‌ای آن را می‌شناسید. همچنین با اصلی‌ترین نوع دسته‌بندی ارزهای مختلف در بازار کریپتوکارنسی آشنایی دارید و از لزوم وجود تنوع در سبد دارایی‌هایتان مطلعید. افراد مختلفی که هر روز وارد بازار ارزهای دیجیتال می‌شوند ممکن است با ندانستن اصولی ساده و ابتدایی در مورد بازارهای مالی، سرمایه خود را از دست بدهند. ورود به جهان رمزارزها همراه با دانش و اطلاعات به‌روز است که می‌تواند باعث سوددهی مناسب برای کاربران خود شود. دانش، تجربه و هوش اقتصادی خود را در کنار یکدیگر به کار بگیرید و منتظر سودهای چشمگیر باشید.