در این مطلب به بررسی و مقایسه صرافیهای ارز دیجیتال یا همان کریپتو اکسچنجها پرداختیم، تعدادی از سرشناسترین نمونههای خارجی و داخلی را معرفی کردهایم.
ارز دیجیتالمقایسه صرافیهای ارز دیجیتال، وابسته به عوامل فاکتورهای متعددیست. از فی یا کارمزد معاملات و تراکنشها و برداشتها گرفته تا فاکتورهای اساسی دیگری مثل تنوع رمزارزها و امکانات معاملاتی ارائه شده در صرافی مورد نظر. در این مقاله به مهمترین معیارهای مقایسه صرافیهای ارز دیجیتال میپردازیم و در ادامه، تعدادی از بهترین صرافیهای خارجی و داخلی را معرفی خواهیم کرد. فقط یادآوری کنیم که اشاره به این صرافیها، صرفاً جنبهٔ تحلیلی و آموزشی دارد و به هیچ عنوان، بهمعنای تبلیغ یا توصیهٔ آنها به کاربران و سرمایهگذاران نیست.
قبل پرداختن به معیارهای مقایسه ارزهای دیجیتال، بد نیست که یکی از ابهامات موجود برای سرمایهگذاران تازهکار را برطرف کنیم و آن اینست که بین یک صرافی و بروکر کریپتو چه تفاوتی هست؟ برای بسیاری از کاربران، ماهیت کریپتو اکسچنجها (Crypto Exchanges) یا همان صرافیهای ارز دیجیتال، با کارگزاران بازار یا شرکتهای بروکری قابل تفکیک نیست. اما در حقیقت تفاوت این دو ماهیت،خیلی ساده است.
برای درک بهتر ماهیت صرافیها، بد نیست به خدماتی که ارائه میکنند اشاره کنیم:
از استانداردها و گواهیهای امنیتی گرفته تا تنوع توکنها و ابزارهای معاملاتی، از وبسایت کاربرپسند و اپلیکیشن خوشساخت تا حجم معاملات روزانه و اهمیت به مطالب آموزشی، نکاتی که در ادامه بررسی میکنیم، تعدادی از مهمترین معیارهای مقایسه صرافیهای ارز دیجیتال هستند.
فرقی ندارد که بازار فارکس باشد یا کریپتو! پلتفرمی که میزبان میلیاردها دلار سرمایه و بیشمار حساب و کیف پول دیجیتال و چندین هزار تراکنش روزانه است، قطعاً توجه هکرها را به خودش جلب میکند. در سالهای گذشته حتی صرافیهای بزرگ و معتبری مثل بایننس (Binance) و کوکوین (KuCoin) هم از گزند هکرها در امان نبودهاند و دهها میلیون دلار از سرمایهٔ کاربرانشان، قربانی حملات هکری شده است. البته این صرافیها، سرمایهٔ مالباختگان را جبران میکنند اما بهرحال، وقتی صحبت از داغترین بازارهای مالی جهان باشد، حفظ امنیت کاربران، مسئله شوخیبرداری نیست.
نکته:
برخی از تریدرها و سرمایهگذاران کریپتو، از والِت (Wallet) یا کیف پول دیجیتال صرافیها استفاده نمیکنند و داراییشان را به یک والت دلخواه که معمولاً اتصالی به اینترنت ندارد (Cold Wallet) انتقال میدهند. عدهای هم توکنهایشان را در چند صرافی مختلف پخش میکنند. برخی هم از روی محکمکاری، والتهای سختافزاری میخرند. در حال حاضر، والت پیشفرض صرافیها به اندازهٔ کافی امن هست اما اگر تصمیم به استفاده از والت شخصی خودمان گرفتیم، هرگز نباید رمز عبور و کدهای امنیتیاش را فراموش کنیم. چون در اینصورت با دارایی خود خداحافظی کردهایم!
بسیاری از صرافیهای بزرگ دنیا، طیف وسیعی از رمزارزها و ارزهای فیات (ارز رایج کشورها) را ارائه میدهند. یعنی هم خرید و فروش دلار و یورو و هم بیتکوین و اتریوم و غیره در آنها ممکن است. حالا برخی از صرافیهای ارز دیجیتال فقط با رمزارزها سر و کار دارند و گزینههای کمتری در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهند. مثلاً فرض کنید یک شبکهٔ بلاکچین قدرتمند و یک رمزارز جالب را مدتهاست که زیر نظر دارید، اما این رمزارز فقط در یکسری از صرافیهای خاص لیست شده است. یا اگر به دنبال معامله با اهرم یا مارجین تریدینگ هستید، باید بررسی کنید که کدام یک از صرافیها این قابلیت را ارائه میکنند.
تنوع بالای رمزارزها و امکانات معاملاتی، به تنهایی نمیتواند باعث برتری یک صرافی ارز دیجیتال به سایر گزینههای پیش رو باشد. نکتهٔ مهمتر حجم معاملات است. چه در مورد یک کوین بهخصوص و چه در مورد حجم کلی معاملات در صرافی مورد نظر. چون حجم بالای معاملات و تعدد خرید و فروش، مساویست با نقدینیگی یا اصطلاحاً لیکوئیدیتی (Liquidity) بیشتر و نقدینگی بیشتر هم مساویست با کارمزدهای پایینتر و نرفتن در صف انتظار و سرعت در انجام معاملات. برای همین بهتر است که تریدرهای تازهکار، از صرافیهای کم نام و نشان و از رمزارزهایی که چندان روی بورس نیستند دوری کنند.
در قیاس با بازار فارکس بازار ارزهای دیجیتال، هنوز قدمهای اولش را برمیدارد و بازار جوان و نوپاییست که دائما در حال رشد و توسعه است. هم نوپا و هم به اندازهٔ کافی پیچیده! آنقدر که اکثر قریب به اتفاق کاربران و تریدرهایش عملاً تازهکار بهشمار میروند و با خیلی از مفاهیم و ابزارها و ترفندها آشنا نیستند. اینجاست که ارائه منابع آموزشی و اهمیت به آگاهسازی سرمایهگذاران، عامل مهمی در مقایسه صرافیهای ارز دیجیتال است. چون
پلتفرمی که به آموزش کاربران اهمیت بیشتری میدهد، کلاً قابل اعتمادتر است و قطعاً در پشتیبانی و حمایت از کاربران هم عملکرد بهتری خواهد داشت.
مثلاً تا همین چند وقت پیش بود که کاربران ایرانی با خیال راحت از صرافی بایننس استفاده میکردند. اما با وضع محدودیتها و مقررات جدید، اکانت تریدرهای ایرانی بهخطر افتاد و عدهای را مجبور به استفاده از صرافیهای دیگر کرد. البته همیشه یکسری راههای میانبر و ترفندها برای دور زدن محدودیتها هست، اما خیلی هم نمیتوان روی این روشها حساب باز کرد. یعنی بهتر است به دنبال صرافیهایی باشیم که محدودیتی برای کاربران ایرانی ندارند و ما را مجبور به استفاده از ابزارهای تغییر IP و خرید ویپیان نمیکنند. بهرحال ریسک مسدود شدن اکانت چیزی نیست که بتوان آنرا نادیده گرفت!
در این قسمت به مقایسه صرافیهای ارز دیجیتال پرداخته و تعدادی از دانهدرشتها را معرفی میکنیم. پلتفرمهایی که همگی اعتبار بالا و ويژگیهای مثبت و منفی خودشان را دارند. در ضمن تریدرهای مختلف، از نظر میزان سرمایه و تجربه و استراتژی معاملاتی در بازار ارز دیجیتال با یکدیگر متفاوتند و باید بسته به شرایط و ترجیحات خودشان دست به انتخاب بزنند. باز هم تأکید میکنیم که معرفی این صرافیها، به معنی تبلیغ آنها نیست و صرفا جنبهٔ تحلیلی و آموزشی دارد.
صرافی بایننس (Binance) بزرگترین صرافی و پلتفرم معامله ارزهای دیجیتال است. از تنوع بالای رمزارزها و ابزارهای معاملاتی تا امنیت خوب و حجم معاملات بسیار بالا، بایننس گزینهٔ جامع و قابل اعتمادی برای تریدرهاست. مشکل اینجاست که بایننس برای کاربران داخل ایران، یکسری محدودیتها دارد. یعنی مکانیزم سختگیرانهای برای احراز هویت یا بهقول خودشان «مشتریات را بشناس» يا Know Your Customer یا KYC دارد. در حال حاضر هنوز هم کاربرانی هستند که از داخل ایران با بایننس کار میکنند، اما گزینههای سادهتری هم وجود دارند. در ضمن بایننس یک رمزارز اختصاصی به اسم BNB دارد که جزو چند رمزارز برتر دنیا محسوب میشود.
مزایای صرافی بایننس:
معایب صرافی بایننس:
کوینکس یکی دیگر از صرافیهای بزرگ و سرشناس جهان و از جمله صرافیهای مناسب برای کاربران ایرانی است. در این صرافی هم مثل بایننس، طیف گستردهای از رمزارزهای و گزینههای معاملاتی در دسترس بوده، محیط کاربری ایدهآلی دارد و از نظر امنیتی، جزو بهترین صرافیهای جهان محسوب میشود.
مزایای صرافی کوینکس:
معایب صرافی کوینکس:
صرافی کوکوین هم یکی از بهترین صرافی های ارز دیجیتال و جزو صرافیهای ایدهآل برای کاربران ایرانی است. در این صرافی علاوه بر معاملهٔ کریپتو، امکان انجام معاملات فیوچرز و مارجین تریدینگ (معامله با اهرم) و P2P هم وجود دارد و روی هم رفته پلتفرم مناسبی برای تریدرهای تازهکار محسوب میشود.
مزایای صرافی کوکوین:
معایب صرافی کوکوین:
جمینی یکی از سرشناسترین صرافیهای ارز دیجیتال است و نزدیک به یک دهه از فعالیتش میگذرد. این صرافی جزو امنترین صرافیهای دنیاست و از یک سیستم کارمزد شناور استفاده میکند. یعنی میزان کارمزد شما بسته به حجم تریدهایی که در یک ماه گذشته انجام دادهاید تغییر خواهد کرد و اگر تریدر فعالی باشید، کارمزد کمتری خواهید پرداخت.
مزایای صرافی جمینی:
معایب صرافی جمینی:
کوین بیس یکی از بزرگترین و معتبرترین صرافیهای ارز دیجیتال است که به امنیت بالا و رابط کاربری مطلوب و مطالب آموزشی زیادش شهرت دارد. کوین بیس کیف پول دیجیتال یا والت امنی دارد، دارایی کاربرانش را بیمه میکند و عدهای از کاربران ایرانی هم از آن استفاده میکنند. منتها باید توجه داشت که امکان معامله و احراز هویت برای کاربران با IP داخل ایران وجود ندارد.
مزایای صرافی کوینبیس:
معایب صرافی کوینبیس:
صرافی تازهتأسیسِ بینگ ایکس به دلیل عدم نیاز به احراز هویت، امکانات و امنیت مناسب و رابط کاربری بسیار خوب، بدون تردید یکی از بهترین صرافیهای ارز دیجیتال است. کار با این صرافی برای کاربران ایرانی مانعی ندارد و طرحهای تشویقی جالب و کارمزد پایین معامله، از مزایای بینگ ایکس محسوب میشوند. فقط دقت کنیم که اگر به دنبال استفاده از قابلیت اهرم (Leverage) یا مارجین تریدینگ هستیم، صرافی بینگایکس گزینهٔ دلخواهمان نخواهد بود.
مزایای صرافی بینگ ایکس:
معایب صرافی بینگ ایکس:
صرافی بیسک یکی از صرافیهای غیرمتمرکز است. یعنی هیچ کمپانی بخصوصی پشت آن نیست و در واقع یک پروژهٔ منبعباز و دائما در حال توسعه است. بیسک پروسهٔ احراز هویت ندارد، رابط کاربریاش بسیار مناسب و ساده است و روی هم رفته، گزینهٔ مناسبی برای کاربران ایرانی محسوب میشود. امکان برداشت راحت و عدم محدودیت جغرافیایی و امکان معامله در شبکهٔ P2P (خرید و فروش مستقیم با سایر کاربران)، بیسک را به یکی از صرافی های ارز دیجیتال پرطرفدار تبدیل کردهاند.
مزایای صرافی بیسک:
معایب صرافی بیسک:
کریپتو دات کام یکی از بزرگترین و بهترین صرافیهای ارز دیجیتال است که طیف وسیعی از رمزارزها و توکنها را پوشش میدهد. این صرافی از نظر امنیتی جزو تراز اولهاست و به کاربرانش بهخاطر نگهداری رمزارزها سود میدهد. کریپتو داتکام از نظر اعتبار و امکانات معاملاتی هیچ کم و کسری ندارد، اما از نظر پشتیبانی و منابع آموزشی، چیز دندانگیری نیست.
مزایای صرافی کریپتو داتکام:
معایب صرافی کریپتو داتکام:
صرافی کراکن - یا به عبارت صحیحتر کرَکن - یکی از صرافیهای ارز دیجیتال باسابقه و عظیمالجثهٔ دنیاست. این صرافی کلیه امکانات معاملاتی و رمزارزهای معتبر را پوشش میدهد، امنیت بالایی دارد و برای تریدرهای حرفهای مناسب است. با وجود محدودیت کاربران ایرانی برای استفاده از کرکن، تعدادی قابل توجهی از تریدرهای ایرانی با آن کار میکنند اما اینطور که پیداست، پروسهٔ احراز هویتش در سالهای اخیر سختتر شده است.
مزایای صرافی کرکن:
معایب صرافی کرکن:
برای جلوگیری از مسدودیت اکانت و درگیری با دردسرهای احراز هویت، صرافیهای متعددی هستند که در بخش قبلی به تعدادی از آنها اشاره کردیم. در ادامه، تعدادی از صرافیهای خارجی و داخلی را که برای کاربران ایرانی مناسب هستند معرفی خواهیم کرد. فقط یادمان باشد پیش از هرگونه اقدام، تحقیق و جستجوی مفصلی داشته باشیم و در صورت تصمیم به کار با یکی از صرافیهای ایرانی، مطالب وبسایتشان را زیر و رو کنیم و از تیم پشتیبانی آنها مشاوره بگیریم.
در بین صرافیهای خارجی برای ایرانیان، از نظر تنوع رمزارزها و امکانات معاملاتی، منابع آموزشی، امنیت، حجم بالای معاملات و کارمزدهای پایین و سهولت کاربری، سه مورد زیر بیشترین امتیاز را کسب میکنند و روی هم رفته صرافیهای جامع و مناسبی هستند.
خوشبختانه در سالهای اخیر صرافیهای ایرانی متعددی به عرصهٔ کریپتو وارد شدهاند و در بین آنها شرکتها و مجموعههای حرفهای و قابل اعتمادی هم پیدا میشود. از آنجاییکه در این مطلب نمیتوانیم بهطور مستقیم، هرکدام از این صرافیها را تبلیغ کنیم یا عملکردشان را زیر ذرهبین ببریم، به یک معرفی مختصر و اشاره به برخی مزایای آنها بسنده میکنیم و تحقیق و جستجوی بیشتر را به خوانندگان محترم واگذار خواهیم کرد. البته همیشه این امکان را دارید که با تیم بیتکورس تماس بگیرید تا پاسخگوی سوالات و ابهامات شما باشیم.
صرافیهای ارز دیجیتال به دو گونهٔ کلی متمرکز یا غیرمتمرکز قابل تفکیکند. صرافیهای متمرکز یا Centralized Exchanges یا CEX تحت مالکیت و نظارت یک شرکت، سازمان و نهاد خاص اداره میشوند. مثل صرافی Binance یا Kraken و Kucoin که هر کدام کمپانی مشخصی دارند و مقررات و در مواردی مثل احراز هویت، سقف برداشت روزانه، کارمزدها و مسائل دیگر سیاستهای خاص خودشان را دنبال میکنند.
از آنطرف صرافیهایی مثل Uniswap یا Curve و PancakeSwap صرافیهای غیرمتمرکز یا Decentralized یا به طور مخفف DEX هستند که قوانین و مقررات سهلتری برای تریدرها قائلند و معمولاً نیازی به احراز هویت ندارند و روی هم رفته، با ماهیت و فلسفهٔ دنیای بلاکچین و ارزهای دیجیتال همخوانی بیشتری دارند. معامله در هرکدام از این نوع صرافیها یکسری معایب و مزایایی دارد. اما در یک مقایسهٔ منصفانه، کفهٔ ترازو به سمت صرافیهای متمرکز سنگینی میکند:
انتخاب صرافی مناسب، بخش مهمی از مسیر سرمایهگذاری و پیشرفت شما به عنوان یک معاملهگر یا تریدر تازهکار است. در این مطلب به بررسی و مقایسه صرافیهای ارز دیجیتال یا همان کریپتو اکسچنجها پرداختیم، تعدادی از سرشناسترین نمونههای خارجی و داخلی را معرفی کردیم و دیدیم که برای مقایسه و انتخاب صرافیها، چه فاکتورهایی را مد نظر داشته باشیم. همانطور که باید در انتخاب رمزارزها دقت کنیم و با مقایسه ارزهای دیجیتال، روی بهترین و قویترین بلاکچینها و فناوریها یا سودآورترین توکنها سرمایهگذاری کنیم.