یکی از بهترین راهکارها برای ترید نقره، ورود به بازار فارکس است؛ توجه داشته باشید که با اتخاذ این رویکرد، خبری از تصاحب این فلز بهصورت فیزیکی نیست و مثل انواع جفتارزهایی که در این بازار مالی خریدوفروش میشوند، فقط آن را بهصورت مجازی در اختیار خواهید داشت!
در این مقاله، نهتنها به پرسش نماد نقره چیست پاسخ میدهیم، بلکه سعی میکنیم تمام ابهاماتی که پیرامون معاملۀ این فلز ارزشمند و زیبا در ذهنتان وجود دارد را هم از بین ببریم.
از آنجایی که پای فارکس در میان است، شاید بهتر باشد اول تعریف مختصری از این بازار مالی ارائه کنیم و بعد برویم سراغ موضوع اصلی این بلاگپست.
فارکس چیست؟ (مختصر و مفید)
Foreign Exchange یا FX که در فارسی بیشتر به فارکس مشهور است (انگلیسیزبانها هم از عبارت فارکس استفاده میکنند و این کلمه فقط در زبان فارسی شنیده نمیشود)، بزرگترین بازار مالی در سراسر دنیا به حساب میآید. وقتی میگوییم بزرگترین، منظورمان این است که با اختلاف خیلی زیاد، فارکس بیشترین حجم معاملات روزانه بین تمام بازارهای مالی را به خود اختصاص داده است. حوالی 7.5 تریلیون دلار در هر روز!!
در دیگر بازارهای مالی مثل مشهورترین بازارهای سهام، حجم معاملات روزانه نهایتاً به چند ده میلیارد دلار میرسد که بهوضوح بسیار کمتر از فارکس است.
شاید اصلیترین دلیل این بزرگی، بینالمللی بودن فارکس و فعالیت شبانهروزی آن باشد. برخلاف بازارهای بورس و سهام که در ساعاتی مشخص از روز باز هستند، فارکس خواب ندارد و تنها دو روز آخر هفته تعطیل میشود.
این فعالیت بینالمللی گسترده، باعث شده فارکس به یک بازار مالی غیرمتمرکز (در مقایسه با بازارهای مالی سنتی) بدل شود. البته بعد از پیدایش بازار کریپتوکارنسی، شکلی جدید از بازارهای مالی به وجود آمد که سطح جدیدی از غیرمتمرکز بودن را به انسانها نشان داد!
ارزهای فیات، داراییهای اصلیای هستند که در FX خریدوفروش میشوند و تریدرها سعی میکنند با خریدوفروش در زمان مناسب، از تفاوت قیمتی که ایجاد میشود سود کنند. هر ارز نماد مخصوص خود را دارد و با ارزی دیگر ترکیب و یک جفتارز تشکیل میشود؛ مثلاً میتوانیم از EUR/USD که یکی از جفتارزهای اصلی (Major Currencies) نام ببریم که در طرف چپ آن یورو را داریم و در طرف راست آن، دلار ایالات متحدۀ آمریکا.
وقتی یک معاملهگر EUR/USD را میخرد، در واقع دلار میدهد و یورو میگیرد؛ وقتی که این جفتارز به فروش میرسد شرایط برعکس خواهد شد؛ یعنی تریدر یورو میدهد و دلار میگیرد.
اگر دوست دارید شناخت بیشتری از این بازار به دست آورید و با همۀ جوانب آن آشنا شوید، پیشنهاد ما مطالعۀ مقالۀ "آموزش گام به گام فارکس (آموزش فارکس از صفر تا صد)" است.
نکتۀ مهم اینجا است که علاوهبر جفتارزها، امکان معاملۀ غیرمستقیم اقلام دیگر هم در بازار فارکس وجود دارد. مثلاً مواد اولیۀ خام مثل نفت، طلا، گندم و البته نقره که میخواهیم در این مقاله بیشتر به آن بپردازیم.
روال کار به این شکل است که هرکدام از این داراییها، مثل تمام ارزهای فیات دنیا، نمادی 3 حرفی در اختیار خواهند گرفت و با یک ارز مثل USD ترکیب میشوند.
حالا اگر موافق باشید، برویم به بخش بعدی و پرسش اصلی این مقاله را پاسخ بدهیم.
نماد نقره در بازار فارکس و دلایلی برای ترید این فلز ارزشمند!
XAG! این نمادی است که نقره را در بازار فارکس نمایندگی میکند. همانطور که بالاتر هم گفتیم، برای اینکه جفتارز تشکیل شود و امکان خریدوفروش فلز مورد بحث به وجود بیاید، XAG باید با نماد ارز فیات یکی از کشورهای دنیا ترکیب شود.
از آنجایی که ایالات متحده سالها است بهعنوان قدرتمندترین اقتصاد کرۀ خاکی شناخته میشود، جفتارز XAG/USD رایجترین جفتارزی است که برای خریدوفروش نقره به کار میرود. عددی که مقابل این جفتارز قرار میگیرد، نشان میدهد که برای خرید هر اونس نقره، به چه مقدار دلار آمریکا نیاز است.
حالا که نماد را شناختید و فهمیدید جفتارز اصلی برای معاملۀ نقره چیست، بیایید به دلایلی بپردازیم که معاملۀ این فلز را در بازار فارکس توجیه میکنند:
- نقدینگی نقره در بازار فارکس بسیار بالا است و خیلی راحت میتوان آن را معامله کرد؛ ضمن اینکه چارت نقره هم الگوهای تکنیکال خیلی خوبی را از خود نشان میدهد.
- بهخاطر نقدینگی بالا، اسپردهای ناشی از معاملۀ آن بسیار کم است.
- امکان کسب سود هم از افزایش قیمت و هم از کاهش آن وجود دارد.
- امکان استفاده از اهرم برای کسب سود چندبرابری. (توجه داشته باشید که در صورت شکست معامله، ضرر هم چندبرابر خواهد بود!)
- امکان ترید نقره بهروشهای مختلف.
- کارآمدی نقره در مصارف متعدد دنیای واقعی، پشتوانۀ خوبی برای حفظ ارزش آن محسوب میشود.
علاوهبر اینها، از آنجایی که نقره هم مثل طلا بهعنوان راهکاری برای مقابله با تورم شناخته میشود، انتظار میرود در بلندمدت قیمت آن روندی صعودی را طی کند؛ چون نقره، طلا و امثالهم در برابر تورم ناشی از مشکلات اقتصادی کشورهای مختلف مصون هستند.
ضمناً، یادتان باشد قیمت نقره بسیار کمتر از طلا و خیلی از فلزهای ارزشمند دیگر مثل پلاتینیوم است؛ این یعنی امکان خریدوفروش مقدار قابلتوجهی از آن با سرمایۀ خیلی کمتر هم وجود دارد.
بد نیست تاریخچۀ این فلز که از دیرباز نقشی مهم در زندگی بشر داشته را هم بررسی کنیم.
نگاهی کوتاه به تاریخچۀ نقره در زندگی نسل بشر
هزاران سال است که زندگی بشر به نقره گره خورده و این فلز در جنبههای مختلف زندگی انسان به کار گرفته میشود. از دیرباز، نقره در کنار طلا بهخاطر زیبایی ستوده میشود و از آن برای ساخت زیورآلات استفاده میکردند. البته که این تنها کاربرد نقره نبود!
همانطور که خودتان میدانید، تمدنهای باستانی، از ایران خودمان گرفته تا تقریباً همۀ جوامع شرق و غرب کرۀ زمین، بیشتر از هر چیزی از نقره برای ضرب سکه استفاده میکردند و به این ترتیب، از همان زمان نقره به یک فلز ارزشمند تبدیل شد که در بسیارd از مواقع، حکم وسیلۀ دادوستد را داشت.
در قرن شانزدهم میلادی، زمانی که آمریکا کشف شد، اروپاییها به معادن بسیار بزرگی از نقره در بخش جنوبی این قاره دست پیدا کردند که بیاغراق رشد کشورهای اروپایی را سرعت بخشید.
انقلاب صنعتی که از راه رسید، عصر جدیدی برای نقره آغاز و باعث شد این فلز همچنان هم یکی از ارزشمندترین منابع معدنی به حساب بیاید. جالب است بدانید نقره رساناترین فلز در تمام دنیا است و بهخاطر همین ویژگی، کاربرد بسیاری در ساخت ادوات الکتریکی و پنلهای خورشیدی دارد.
خلاصه فلزی که راجعبه آن صحبت میکنیم بیدلیل محبوب نشده و کاربردهای فراوانی که دارد آن را به نقطۀ فعلی رسانده است.
و اما اینکه ترید نقره چطور امکانپذیر میشود؟
راهوروشهای معامله کردن نقره
رایجترین روشی که عموم مردم بهخوبی آن را میشناسند، مراجعه به فروشگاهها و تهیۀ این فلز در فرمهای مختلف، بهصورت فیزیکی است؛ اگرچه این راهکار برای سرمایهگذاری بلندمدت خوب و منطقی به نظر میرسد، اما وقتی بنا به معامله باشد، راهکارهای جایگزین مناسبتر هستند.
CFDها
CFD مخفف Contract for Differences است؛ یعنی قرارداد برای تفاوتها! در واقع، راجعبه قراردادی صحبت میکنیم که بین تریدر و بروکر بسته میشود و طبق آن، برای تبادل تفاوت قیمت نقره بین زمانی که وارد معامله شدهاید و زمانی که از آن خارج میشوید، توافق صورت میگیرد.
در معامله از طریق CFD میتوانید هم از رشد قیمت و هم از کاهش آن سود ببرید. ضمناً، امکان استفاده از اهرم را هم خواهید داشت.
بازار Future
در این بازار مالی، توافق میکنید که مقداری مشخص از نقره را در تاریخی مشخص در آینده بخرید یا بفروشید!
در این بازار هم امکان استفاده از اهرم وجود دارد و میتوانید با اتخاذ استراتژی درستوحسابی، نیمنگاهی به کسب سودهای خیلی بزرگ داشته باشید.
ETFها
احتمالاً بعد از تأیید ETF بیتکوین، این نام بیشتر از هر زمان دیگری به گوش عموم مردم خورده باشد!
به بیان ساده، ETFها سبدهای متشکل از داراییهای مختلف هستند که میتوانید در آنها سهیم شوید و به اندازۀ مقدار سرمایهای که وسط گذاشتهاید، از سود و زیان ناشی از بالا پایین شدن قیمت آن دارایی سهم ببرید.
خریدوفروش سهام صندوقهای ETF درست مشابه خریدوفروش سهام شرکتهای مختلف است و از طریق بازارهای بورس انجام میگیرد.
نقدینگی بالا را میتوانیم جزو مزیتهای ترید نقره در صندوقهای ETF هم بدانیم.
سهام شرکتهای فعال در استخراج نقره
همانطور که خودتان میدانید، نقره هم مثل هر فلز دیگری از معادن استخراج میشود و هستند برخی شرکتهای خصوصی که در این زمینه فعالیت دارند. با خرید سهام این شرکتها در بازارهای بورس مختلف، میتوانید بهصورت غیرمستقیم روی نقره ترید کنید؛ چون مهمترین عاملی که روی ارزش سهم چنین مجموعههایی اثر میگذارد، قیمت این فلز در بازار است!
البته توجه داشته باشید که ارزش نقره تنها محرک قیمت هر سهم نیست و طبیعتاً عوامل دیگری هم در تعیین ارزش این نوع از انواع سهام مهم تلقی میشوند.
فارکس
گفتیم که خریدوفروش نقره بهصورت مجازی در بازار فارکس هم ممکن است و با نماد XAG انجام میگیرد. ضمناً، به این نکته هم اشاره کردیم که ترید این فلز در بزرگترین بازار مالی دنیا درست مثل معاملۀ انواع جفتارزها پیش میرود.
مشخصاً تمرکز ما در این مقاله به خریدوفروش نقره در فارکس معطوف میشود؛ پس بیایید در بخش بعدی، به استراتژیهایی بپردازیم که حرفهایها از آنها برای معاملۀ این فلز کمک میگیرند.
استراتژیهایی که در ترید نقره مفید هستند
برای اینکه بتوانید از خریدوفروش نقره به سود برسید، باید رویکرد درستی را اتخاذ کنید؛ درست مثل خریدوفروش هر نوع دارایی در تمام بازارهای مالی! در این بخش، استراتژیها و نکاتی را بررسی میکنیم که کمکتان میکنند در مسیر درست گام بردارید و به موفقیت برسید.
شناسایی روند
بهعنوان کسی که قصد ترید نقره در بازار فارکس را دارد، باید حداقلی از تحلیل تکنیکال را بلد باشید. مثلاً باید بدانید وقتی بهصورت مداوم سقفی بالاتر از سقف قبلی و کفی بالاتر از کف قبلی تشکیل میشود، یعنی روند صعودی است.
وقتی شرایط برعکس باشد، یعنی سقفی پایینتر از سقف قبلی و کفی پایینتر از کف قبلی تشکیل شود، یعنی با یک روند نزولی مواجهیم.
کسی که تحلیل تکنیکال بداند، با استفاده از اندیکاتور Moving Average یا رسم خطوط روند (Trend Lines)، میتواند تشخیص دهد که کدام روند بر بازار غالب است و مطابق اطلاعاتی که به دست میآورد، پوزیشنهای خود را مدیریت میکند.
استفاده از حد ضرر و کسب سود در زمان مناسب
مثل معاملۀ انواع دیگر داراییها، در بازار فارکس هم میتوانید هنگام خریدوفروش نقره سطوحی را بهعنوان حد ضرر (Stop-loss) و سیو سود (Take-profit) مشخص کنید؛ به این ترتیب، حتی زمانی که پای چارت نباشید، اگر قیمت به ناحیههای تعیینشده برسد، معامله بهصورت خودکار بسته میشود.
کاربلدها میگویند حدضرر باید نهایتاً 1 درصد (یا کمتر از 1 درصد) پایینتر از نقطۀ ورود تنظیم شود. محدودۀ سیو سود هم باید 1.5 درصد (یا بیشتر) بالاتر از نقطۀ ورود باشد.
خریدوفروش در بازار رنج
وقتی قیمت در محدودهای مشخص نوسان میکند، یعنی نه مشخصاً بالا میرود و نه بهوضوح پایین میریزد، با یک بازار رنج طرفیم.
برای کسب سود از چنین وضعیتی، اول از همه باید محدودۀ رنج را معلوم کنید. بعد از انجام این کار، هرگاه قیمت به کف رسید بخرید و هرگاه به سقف محدودۀ رنج برخورد کرد، بفروشید.
خیلی از تازهکارها فکر میکنند بازارهای ساید یا رنج زمان مناسبی برای خریدوفروش نیستند؛ ولی با اتخاذ این استراتژی راحت، میتوانید از چنین بازارهایی هم پول به جیب بزنید.
استفادۀ حداکثری از اندیکاتور Moving Average
یکی از معروفترین اندیکاتورهایی که در تحلیل تکنیکال خیلی به کار میآید، Moving Average نام دارد و چند خط بالاتر هم از آن نام بردیم.
وقتی برای خریدوفروش نقره این اندیکاتور را روی چارت میاندازید، متوجه هرگونه بینظمی و اتفاق عجیب در روند حرکتی قیمت نقره، طی چند روز گذشته خواهید شد. (با توجه به اینکه از Moving Average چندروزه استفاده میکنید)
با کمک این اندیکاتور میتوان به اطلاعات زیر دست پیدا کرد:
- اگر قیمت نقره نزدیک به Moving Average جلو برود، یعنی به احتمال زیاد خبری از نوسانهای عجیبغریب در بازار نیست و میتوانید با خیال راحت در معامله باقی بمانید.
- اگر قیمت فاصلۀ زیادی از Moving Average داشته باشد، یعنی بازار با نوسانهای سنگینی مواجه شده و کلاً که شرایط بسیار ریسکی است.
در حالت دوم، بهترین کار عمل کردن مطابق روند حرکتی قیمت است. سادهتر بگوییم:
اگر قیمت خیلی بالاتر از Moving Average است، فروش کار منطقیتری به نظر میرسد. در نقطۀ مقابل، اگر قیمت خیلی پایینتر از این اندیکاتور باشد، میتوان آن را سیگنال خرید تلقی کرد.
حال بیایید ببینیم قیمت این فلز که راجعبه آن صحبت میکنیم، متأثر از چه عواملی است.
چه عواملی روی قیمت نقره اثرگذار هستند؟
نقره هم مثل هرچیزی دیگر، بیشتر از هر عاملی تحت تأثیر دو مقولۀ عرضه و تقاضا است. همانطور که خودتان هم میدانید، وقتی عرضه بالا میرود قیمت پایین میآید و وقتی عرضه کم میشود قیمت افزایش مییابد.
در طرف دیگر ماجرا، افزایش تقاضا یعنی بالا رفتن قیمت و کاهش آن یعنی کاهش قیمت؛ منتهی علاوهبر این دو مفهوم پایهای، پارامترهای متعددی روی قیمت فلز مورد بحث ما اثر میگذارند.
برخلاف ارزهای فیات که بیشتر از هرچیزی به شاخصهای GDP و نرخ بهره وابستگی دارند، نرخ قیمتی نقره از جانب عوامل دیگری تحریک میشود. برای مثال:
- تقاضای صنعتی
- نرخ تورم
- ثبات یا عدم ثبات در عرصۀ سیاسی جهان
- میزان استخراج از معادن
- وضعیت اقتصاد جهانی
گفتیم که نقره علاوهبر جواهرسازی و ساخت ظروف، در بسیاری از صنایع کاربرد حیاتی دارد؛ به همین خاطر، وقتی وضع اقتصاد جهان گلوبلبل باشد و صنایع با قدرت فعالیت کنند، تقاضا برای نقره بالا میرود و قیمت آن هم افزایش پیدا میکند.
البته که تحلیل وضعیت همینقدر ساده و سرراست هم نیست! چون مثلاً وقتی اقتصاد نابهسامان میشود و تورم بالا میرود، نقره هم مثل طلا حکم داراییای را دارد که سرمایۀ انسانها را در برابر کاهش ارزش پول مصون نگه میدارد؛ پس با یک نگاه خطی ساده چیزی دستگیرتان نمیشود و باید همۀ جوانب را با دقتی موشکافانه بسنجید.
یک نکتۀ مهم و قابل توجه دیگر اینکه وقتی قدرت دلار ایالات متحده با چالش مواجه میشود، قیمت نقره معمولاً بالا میرود؛ از آنجایی که در بازار جهانی، قیمت نقره هم مثل هرچیز دیگری به دلار آمریکا گره خورده، کاهش ارزش دلار باعث میشود امکان خرید این فلز با ارزهای فیات دیگر تسهیل شود؛ در نتیجه تقاضا افزایش پیدا میکند و شاهد بالا رفتن قیمت خواهیم بود.
جالب است که ارتباطاتی بین قیمت نقره و طلا دیده میشوند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
قیمت طلا و نقره چه ارتباطی با هم دارند؟
با بررسی دادههای تاریخی از سالها قبل، میبینیم که در رابطۀ بین این دو فلز، همیشه یک همبستگی وجود داشته! خیلی کم پیش آمده که قیمت طلا و نقره در جهات مختلف حرکت کنند و اغلب مسیری مشابه یکدیگر را میپیمایند.
البته که میزان این همبستگی متغیر است. همه میدانیم که طلا ارزش خیلی بیشتری از نقره دارد و به همین خاطر، نوسانهای قیمت در دومی خیلی شدیدتر و مشهوردتر هستند.
بهترین روش برای ارزیابی رابطۀ موجود بین قیمت این دو، با بررسی نرخ طلا به نقره یا Gold/Silver Ratio محقق میشود. این نرخ نشان میدهد که برای خرید هر اونس طلا، به چند اونس نقره نیاز است.
وقتی قیمت طلا بیشتر از نسبت قبلی بالا برود و از قیمت نقره فاصله بگیرد، نرخ هم افزایش خواهد یافت.
بهترین زمان برای خرید نقره
منطقاً بهعنوان یک تریدر، برای اینکه بتوانید بیشترین سود ممکن را به جیب بزنید، باید نقطۀ مناسبی را برای ورود پیدا کنید؛ به عبارتی دیگر، باید بدانید بهترین زمان برای خرید نقره چه وقتی است.
بهطور کلی، در گذشته، قیمت نقره با تشدید نگرانیهای مربوط به افزایش تورم بالا رفته است. گفتیم که نقره در مقابل این پدیدۀ اقتصادی مصون است و اجازه دهید دیگر به چرایی این ماجرا نپردازیم!
میخواهیم بگوییم اگر قصد ورود به معاملات میانمدت یا بلندمدت را دارید، بهترین زمان ورود موقعی است که اکثریت معتقدند تورم بیشتر میشود و نشانهها هم این باور را تأیید میکنند.
و اما اینکه چطور بفهمیم تورم میرود که زیاد شود:
- افزایش قیمت کالاهای اساسی
- کاهش ارزش پول ملی کشور
- وقوع بحرانهای جهانی مثل پاندمی کویید که اخیراً آن را پشت سر گذاشتیم
- افزایش نرخ بهره بهعنوان سیاستهای پولی جدید
رخداد چنین اتفاقاتی نشان از آن میدهند که تورم افزایشی خواهد بود. البته که ما ایرانیها این موضوع را خوب میدانیم، ولی بد نبود یک یادآوری هم بکنیم.
اگر بنا به خریدوفروش در کوتاهمدت باشد، تحلیل تکنیکال بهترین ابزاری است که در اختیار دارید؛ البته قطعاً منظورمان این نیست که صرفاً به همین سبک اکتفا کنید؛ معاملهگر حرفهای ترکیبی از انواع تحلیلها را به کار میگیرد و سعی دارد اطلاعات لازم را از همۀ آنها استخراج کند.
در قسمت بعدی که بخش انتهایی مقاله است، به فواید و مضراتی که با ترید نقره در فارکس حاصل میشوند خواهیم پرداخت.
مزایا و معایب ترید نقره در بازار فارکس
اگر موافق باشید این بخش را هم به دو قسمت تقسیم کنیم و مزایا و معایب را بهصورت جداگانه زیر ذرهبین ببریم:
مزایا
از جملۀ شاخصترین مزیتهای خریدوفروش نقره، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوسان بالای قیمت نقره در بلندمدت میتواند پتانسیل کسب سودهای کلان را برای معاملهگر فراهم کند.
- نقدینگی زیاد نقره باعث میشود خریدوفروش آن بهشکلی بسیار ساده صورت بگیرد.
- مثل تمام جفتارزهایی که در بازار فارکس معامله میشوند، میتوان از حرکت قیمت نقره در هر دو جهت سود برد.
- امکان استفاده از اهرم برای آنهایی که استراتژی مناسبی دارند و میخواهند سودهای چندبرابری به جیب بزنند فراهم است.
و اما ایرادات خریدفروش این فلز.
معایب
موارد زیر، جزو معدود ایراداتی هستند که در معاملۀ نقره با آنها مواجه خواهید شد:
- نقره هیچ نوع تقویم اقتصادی و رویداد مشخص ندارد که بهطور مستقیم روی نحوۀ حرکت آن تأثیر بگذارد.
- تحلیل فاندامنتال نقره کار نسبتاً پیچیدهای است.
حالا تقریباً تمام آنچه که باید را دربارۀ نقره آموختید. بیایید با پاسخ به یک پرسش مهم، مقاله را به پایان ببریم.
آیا خریدوفروش نقره میتواند سودآور باشد؟
یکی از مهمترین ویژگیهای نقره که بالاتر هم به آن اشاره کردیم، چارت تمیز آن است. روند حرکتی قیمت این فلز خیلی خوب به الگوهای تکنیکال واکنش نشان میدهد و اگر با برنامهریزی و استراتژی درستودرمان وارد عمل شوید، کسب سود دور از ذهن نیست.
پرسش اصلی این مقاله در رابطه با نماد نقره در بازار فارکس بود که گفتیم XAG است. علاوهبر پاسخ به این سؤال، تمام جوانب ترید این فلز ارزشمند در بازار فارکس را بررسی و سعی کردیم کمکتان کنیم دیدگاه کاملی در این رابطه به دست آورید.
امیدواریم بعد از خواندن این مقاله، اطلاعات ارزندهای دریافت کرده باشید و بتوانید تغییرات مثبتی در جنبۀ مالی زندگی خود رقم بزنید.