بزرگترین بازار مالی دنیا، ریزهکاریهای فراوانی دارد. از فارکس حرف میزنیم. دنیای وسیعی که قبلاً در مقالۀ "آموزش گام به گام فارکس (آموزش فارکس از صفر تا صد)" مفصل به آن پرداختهایم.
در این مقاله، میخواهیم راجعبه مفهوم استیتمنت فارکس صحبت کنیم. در واقع، بهتر است بگوییم ابزاری که تمام جزئیات معاملات انجامشده توسط یک تریدر در این بازار را ثبت میکند.
مقدمه کافی است؛ بیایید وارد عمل شویم و ببینیم استیتمنت فارکس چیست.
منظور از استیتمنت فارکس چیست؟
به سادهترین بیان، استیتمنت مثل یک دفتر ثبت وقایع میماند! دفتری که میتوانید به آن مراجعه کرده و تمام معاملات و تریدها را با جزئیات کامل، در یک بازۀ زمانی مشخص بررسی کنید.
_1746894978.jpg)
همانطور که بعد از ورود حساب خود از طریق موبایل بانک، میتوانید اطلاعات مربوط به برداشتها و واریزها را ببینید، بیشتر بروکرهایی که سرشان به تنشان میارزد هم بخشی از پلتفرم خود را به این موضوع اختصاص دادهاند که به این بخش Statement میگویند.
پیشنهاد مطالعه: بروکرها واسطههایی هستند که خریدوفروش جفتارزها در فارکس از مسیر آنها میگذرد؛ بهخاطر محدودیتها و تحریمها، ما ایرانیها نمیتوانیم از هر بروکری استفاده کنیم؛ به همین خاطر، در مقالهای جامع با عنوان "نگاهی به بهترین بروکرهای فارکس؛ بهترین بروکر برای ایرانیها کدام است؟" بررسی کاملی داشتیم روی این موضوع که پیشنهاد میکنیم حتماً آن مقاله را هم بخوانید.
برگردیم به استیتمنت؛ این دفاتر ثبت وقایع شامل اطلاعاتی مثل کلیت تراکنش، سودها، ضررها، مخارج پنهان و... میشوند.
البته باید توجه داشته باشید که اطلاعات استیتمنت بهصورت کاملاً خام در اختیارتان قرار میگیرند و هیچ تجزیهوتحلیلی روی آنها انجام نگرفته است؛ میتوانید با ابزارهای بهخصوص (مثلاً انواع پلتفرمهای هوش مصنوعی که اکنون رواج زیادی پیدا کردهاند)، این دادههای خام را بررسی و نتایج بهدردبخوری به دست بیاورید.
اینجا لازم است به دو نکتۀ مهم اشاره کنیم؛ اول اینکه هرچقدر دادهها بیشتر باشند، طبیعتاً تجزیهوتحلیلها هم دقیقتر خواهند بود و میتوانند اطلاعات درستتری ارائه کنند؛ نکتۀ بعدی اینکه با این کار، هم میتوانید خود بازار را زیر ذرهبین ببرید، هم میتوانید عادات معاملهگری و استراتژی مورد استفادۀ شخص خودتان را محک بزنید. هر دو برای پیشرفت و هموار کردن مسیر موفقیت ضروری هستند.
کلاً تریدری که بهصورت فعال در بازار فارکس جفتارز میخرد و میفروشد، بهصورت مداوم با گزارشهای مختلفی سروکار دارد. خروجی تجزیهوتحلیل دادههای استیتمنت، بررسی چگونگی عملکرد تریدر است.
پس اجازه دهید یک بار دیگر، با دیدگاهی متفاوت استیتمنت فارکس را تعریف کنیم:
استیتمنت گزارشی مفصل و جامع است از تمام تصمیمهای معاملاتیای که در یک بازۀ زمانی مشخص گرفتهاید. این گزارش شامل جزئیاتی مثل سودها، ضررها و کوچکترین جزئیاتی میشود که روی روند معاملات اثر گذاشتهاند.
بیایید در بخشی کوتاه نگاهی بیندازیم به دادههای یک استیتمنت خوب.
چه نوع دادههایی در استیتمنت فارکس دیده میشوند؟
طبیعتاً وقتی برای اولین بار استیتمنت را میبینید، کمی گیج خواهید شد؛ مخصوصاً اگر سابقۀ کمی از فعالیت در فارکس داشته باشید و هنوز سخت بتوانید برخی مفاهیم را درک کنید!
در این بخش، اطلاعاتی که در استیتمنت درج میشوند را همراهبا معنی آنها بررسی خواهیم کرد:
- Account Summary: شامل اطلاعاتی مثل نوع اکانت، شمارۀ اکانت و ارزی میشود که از آن استفاده میکنید.
- Balance: مقدار پولی که بعد از بستن تمام معاملات در اکانت وجود دارد.
- Equity: مجموع سرمایه بهاضافۀ مجموع سود (یا منهای مجموع ضرر) در معاملههایی که هنوز باز هستند. عدد Equity در همان لحظهای که درخواست دریافت اطلاعات از Statement را میکنید محاسبه میشود!
- Free Margin: مقدار پولی که در اکانت خود دارید و میتوانید با آن وارد معامله شوید.
- Open Trades: این بخش معاملات باز را نشان میدهد.
- Closed Trades: این بخش معاملاتی را نشان میدهد که به پایان رسیدهاند و تکلیفشان مشخص شده است.
- Deposit/Withdrawal: مجموع پولهای که به حساب واریز یا از آن برداشت کردهاید.
- Profit/Loss: این بخش مجموع سودها و ضررها در یک بازۀ زمانی مشخص را نشان میدهد.
حالا فرض کنید در انتهای سال کاری سراغ استیتمنت میروید و این دادههای خام از تاریخچۀ معاملات خود در طول سالی که گذشت را به دست میآورید؛ بعد از آن، دادهها را در اختیار ابزاری بهخصوص قرار میدهید تا آنها را بررسی کرده و اطلاعاتی که میخواهید را در اختیارتان بگذارد.
چگونه به فارکس استیتمنت دسترسی پیدا کنیم؟
بالاتر گفتیم که بروکرهای درستوحسابی بخشی را با عنوان Statement در سایت لحاظ میکنند که کاربر بتواند از طریق آن، تاریخچۀ معاملاتی خود را بررسی کند. اگر چنین بخشی در سایت نبود، با پشتیبانی بروکر تماس بگیرید و درخواست خود را با آنها در میان بگذارید.
حالا اگر تیم پشتیبانی گفت اصلاً چنین امکانی وجود ندارد تکلیف چیست؟ آیا هیچ راه دیگری برای بررسی تاریخچۀ معاملات یا همان Statement وجود ندارد؟ البته که وجود دارد!
بیشتر پلتفرمهای معاملاتی که از آنها برای ترید استفاده میکنید میتوانند اطلاعات تراکنشها را در اختیارتان قرار دهند؛ دقیقاً همان اطلاعاتی که انتظار میرود در یک استیتمنت بینقص وجود داشته باشند؛ صحبت از پلتفرمهایی است مثل MetaTrader4 یا MetaTrader5.
_1746894991.jpg)
با استفاده از این پلتفرمها (و نمونههای مشابه دیگر)، میتوانید ریز جزئیات تمام معاملات خود در یک بازۀ زمانی بهخصوص را به دست بیاورید و بهمنظورهای مختلف از آن استفاده کنید.
حالا که خیلی خوب میدانید استیتمنت فارکس چیست؛ بیایید کمی جلوتر برویم و ببینیم چه میشود که این نوع گزارش تا این حد اهمیت پیدا میکند.
بررسی دلایل اهمیت استیتمنت برای تریدرهای فارکس
دادههای خامی که در این گزارش وجود دارند، اگر درست تجزیهوتحلیل شوند، میتوانند از جهات مختلف به کار تریدر بیایند و کار او را راه بیندازند. مثلاً اینکه معاملهگر میتواند ببیند استراتژی انتخابی چطور بوده است؛ یا اینکه خودشان چه عملکردی ثبت کردهاند.
یادآوری میکنیم استیتمنت شامل تمام جزئیات تریدهای شخص میشود و به این ترتیب، نمیگذارد کوچکترین نکتهای از نظرها پنهان بماند.
همانطور که هر شخص دیگری در هر حرفهای باید به گذشته نگاه کند و دنبال ایرادات احتمالی در نحوۀ عملکردش بگردد، تریدرها هم باید چنین کاری را انجام دهند تا بتوانند برای ورود بهتر بهتر به معاملات در آینده برنامه بریزند. استیتمنت ابزاری است که دستیابی به این مهم را ممکن میکند.
شناسایی نقاط ضعف و برطرف کردن آنها، در کنار تشخیص نقاط قوت و حفظ آنها، رفتهرفته تواناییهای معاملهگر را بهبود میبخشد و در نهایت به کسب سود بیشتر و کاهش ضررها منجر میشود.
پس بهطور کلی، استیتمنت فارکس مهم تلقی میشود، چون:
- ثبت دقیق جزئیات معاملات: بعداً میتوانید با بررسی این جزئیات به اطلاعات ارزشمند مختلفی دست بیابید.
- سنجش عملکرد تریدر: بررسی استیتمنت در بازههای زمانی گوناگون، تصویر کاملی از چگونگی عملکرد و مهارتهای معاملهگری ارائه میکند و در بهبود تواناییها به کار میآید.
- ایجاد شفافیت: بهلطف استیتمنت، ارتباط بین تریدر و بروکر در نهایت شفافیت پیش میرود. شفافیتی که در نهایت باعث افزایش اعتماد بین طرفین میشود.
بیایید یک مثال فرضی بزنیم تا کاربرد این دست از گزارشها را بهتر درک کنید.
مثالی از نحوۀ استفاده از استیتمنت فارکس توسط یک تریدر
فرض کنید بهتازگی در یک بروکر اکانت ساختهاید و بعد از پشتسر گذاشتن احراز هویت و کارهای اینچنینی، دو معامله در بازار انجام دادهاید.
در اولین معامله، یک لات EUR/USD را با نرخ تبادل 1.2000 خریدید و آن لات را در نرخ 1.2050 فروختید؛ پس معاملۀ اول سودآور بوده است.
در معامله دوم، یک لات USD/JPY را با نرخ تبادل 110.00 خریدید و آن را روی نرخ تبادل 109.50 فروختید؛ مشخصاً ضرر کردید.
اگر معنای لات را نمیدانید، خواندن مقالۀ "لات در فارکس چیست و چه کاربردی دارد؟ " کمکتان میکند کاملاً این مفهوم مهم را درک کنید.
بعد از بستن هر دو معامله، به بخش Statements پلتفرم میروید و میبینید هر دو معامله در آنجا، زیر بخش Closed Trades ثبت شدهاند؛ همچنین، جزئیاتی مثل سود و ضرر هر معامله و Balance هم در این بخش دیده میشوند.
همانطور که بالاتر توضیح دادیم، این اطلاعات میتوانند بهشکلهای مختلفی به کارتان بیایند.
یک سؤال دیگر میماند که بعد از پاسخ دادن به آن میرویم سراغ جمعبندی مقاله.
آیا جایگزینی برای استیتمنت فارکس وجود دارد یا نه؟
فهمیدیم استیتمنت گزارشی همهجانبه است از تمام معاملاتی که در بازار فارکس انجام میدهید. این گزارش یا توسط بروکر، یا توسط پلتفرمهای معاملاتی مثل دو نسخۀ اصلی متاتریدر در اختیار معاملهگر قرار میگیرد.
البته که بدون استیتمنت هم میتوان به دادههایی که در آن درج میشوند دسترسی پیدا کرد. میتوانید یک ژورنال ترید (Trading Journal) بسازید و بهصورت دستی، تمام اطلاعات مربوط به معاملات و جزئیات مرتبط را در آن بنویسید.
_1746895004.jpg)
ژورنال ترید در اصل همان استیتمنت است؛ منتهی با این تفاوت که شخص تریدر مسئولیت ثبت جزئیات هر معامله را بر عهده دارد؛ دقت داشته باشید که باید مسئولانه در اولین فرصت، اطلاعات را داخل ژورنال وارد کنید؛ چون ممکن است بعداً در به یاد آوردن جزئیات به مشکل بخورید!
این رویکرد، یعنی درست کردن ژورنال و ثبت دستی اطلاعات، مزایای خاص خودش را دارد.
اول از همه اینکه مسئولیت صفر تا صد کار بر دوش شخص تریدر است؛ بنابراین، هر زمان که اراده کنید به آن دسترسی خواهید داشت و نیازی نیست وارد بروکر یا پلتفرم معاملاتی مورد استفاده شوید. با این اوصاف، هر زمانی که نیازی به تغییر باشد، میتوانید به ژورنال سر بزنید و اگر تجزیهوتحلیل اطلاعات نشاندهندۀ ضرورت تغییر باشند، میتوانید با اتخاذ تصمیمات درست، اقدام لازم را انجام دهید.
البته که در کنار این مزایا، معایبی هم وجود دارند که باید از آنها هم مطلع باشید؛ مثلاً همین که هر بار با هر معامله، باید تمام جزئیات را بهصورت دستی وارد کنید، میتواند دردسرساز شود؛ درحالیکه با استیتمنت فارکس، تمام دادهها بهصورت کاملاً خودکار ثبت میشوند و دیگر نگران چالشهایی مثل فراموش کردن برخی جزئیات نخواهید بود.
نکتۀ مهم بعدی اینکه ثبت اطلاعات در ژورنال باید به یک فرایند دائمی تبدیل شود؛ یعنی باید بهصورت مداوم آن را بهروزرسانی کنید؛ در غیر این صورت، ژورنال نهتنها شباهتی به استیتمنت نخواهد داشت، بلکه هیچ فایدهای هم برای سنجش عملکرد تریدر ندارد.
برای جمعبندی آمادهاید؟
استیتمنت فارکس: گزارشی که بررسی آن ضروری است!
موفقیت نتیجۀ بهتر شدن بهصورت آهسته و پیوسته است. اگر تلاش کنید یکباره از صفر به صد برسید، به احتمال خیلی زیاد شکست خواهید خورد؛ اما حرکت پلهپله و رفع ایرادات بهصورت نوبتی، در نهایت باعث میشوند به جایگاه رفیعی برسید که قبلاً به نظر میآمد کیلومترها با آن فاصله دارید.
استیتمنت فارکس گزارش و ابزاری است که دستیابی به این مهم را ممکن میکند. گزارشی که گفتیم شامل اطلاعات راجعبه جزئیات تمام معاملههای تریدر در بازار فارکس میشود و اگر آنها را بهدرستی تجزیهوتحلیل کنید، سنجش عملکردتان از همیشه راحتتر خواهد بود.
اینجا از شما دعوت میکنیم دو مقالۀ زیر را بخوانید تا با راه و چاه تبدیل شدن به یک معاملهگر حرفهای هم آشنا شوید:
پاراگراف آخر است و از شما میخواهیم لینک مقاله را برای دیگر دوستانتان که قصد فعالیت در فارکس دارند بفرستید؛ اینطوری در اشتراک دانش به ما کمک خواهید کرد. سپاس از وقت ارزشمندی که پای خواندن این مطلب گذاشتید.