ارزهای دیجیتال روزبهروز معروفتر میشوند و حالا نقل بسیاری از محافل هستند. این دنیای وسیع و نوظهور، فرصتهای زیادی برای کسب سود فراوان ایجاد میکنند؛ منتهی روی دیگری از سکه هم وجود دارد که تاریک و تلخ است!
تصمیمگیریهای اشتباه و احساسی در این فضا، میتواند به از دست رفتن کل سرمایهای که دارید منجر شود. به همین خاطر، حتماً باید شناخت کاملی از بازار کریپتو کسب کنید و قبل از انجام هر کاری، چند بار همۀ جوانب را با دقت بررسی کنید.
این مقاله را برای آنهایی مینویسیم که مطلقاً شناختی از این فضا ندارند و دنبال راهنمایی میگردند که مفاهیم اصلی و کمی پیشرفتۀ دنیای رمزارزها را بررسی کند؛ پس اگر شما هم در این دسته قرار میگیرید، بلاگپست پیش رو راست کارتان است.
ارز دیجیتال چیست؟
ارزهای دیجیتال (Cryptocurrency) که واژۀ رمزارز انتخاب درستتری برای آنها است، نوینترین شکل پول مورد قبول بین تمام مردم دنیا محسوب میشوند. پولی که موجودیت فیزیکی ندارد و تماماً دیجیتالی است!
این پولها که با پروتکلهای حرفهای و ایمن رمزنگاری میشوند، روی شبکههای کاملاً غیرمتمرکز کار میکنند؛ یعنی هیچ حکومت یا مرکزیتی آنها را کنترل نمیکند؛ حداقل در تئوری!
بشر سالها رویای ساخت این نوع پولها را در سر میپروراند، اما زیرساخت مناسب برای آن فراهم نبود. تا اینکه بلاکچین بهصورت عملی مورد استفاده قرار گرفت و نشان داد که میتواند لازمۀ اصلی ساخت انواع پولهای دیجیتال، یا همان ارزهای دیجیتال باشد.
به سادهترین بیان، بلاکچین یک دفتر ثبت غیرمتمرکز است که مجموعهای از کامپیوترها در برقرار نگه داشتن آن با یکدیگر همکاری میکنند؛ به همین خاطر، دستکاری اطلاعات ثبتشده روی آن بسیار سخت و تقریباً محال است. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری راجعبه این تکنولوژی داشته باشید، مقالۀ "بلاک چین چیست و چطور کار میکند؟" را بخوانید.
همۀ تراکنشهایی که با انواع رمزارزها صورت میگیرند، در بلاکچینهای مختلف ثبت میشوند و همانطور که گفتیم، هیچ شخص یا مجموعهای نمیتواند آنها را تغییر دهد. ضمن اینکه شفافیت کامل هم یکی دیگر از خصوصیات بلاکچینها به حساب میآید؛ چون همه میتوانند تمام تراکنشهای صورتگرفته روی هر بلاکچین را ببینند.
بیتکوین اولین ارز دیجیتال دنیا بود که نشان داد ایدۀ ساخت پولهای دیجیتال با تکنولوژی بلاکچین قابل دستیابی است. بعد از آن، اتریوم آمد و نشان داد قابلیتهای این تکنولوژی جذاب خیلی بیشتر از این حرفها است و حالا میلیونها رمزارز وجود دارند که هرکدام سعی میکنند با ارائۀ امکانات جذابتر، توجهها را به خود جلب کنند.
البته توجه داشته باشید که کلاهبرداری در این فضا خیلی رایج است و چون ساخت رمزارز کار زیاد سختی نیست، کلی کوین و توکن بیهیچ پشتوانۀ خاصی و فقط با هدف خالی کردن جیب افراد ناآگاه عرضه میشوند.
از آنجایی که انتخاب ارزهای پرپتانسیل نیازمند تحقیق و بررسی فراوان است، قبلاً در مقالۀ "ارزهای دیجیتال آینده دار" برخی از بهترینهای آنها را معرفی کردهایم تا کار شما را راحت کنیم.
پس تا اینجا فهمیدیم که ارزهای دیجیتال پولهای دیجیتالی هستند که خصوصیات آنها باعث تمایزشان از سیستم پولی رایج در دنیا میشود. منظورمان خصوصیات زیر هستند:
- غیرمتمرکز بودن: شبکۀ رمزارز تحت کنترل هیچ شخص یا ارگانی نیست و باید بهصورت کاملاً غیرمتمرکز و بهصورت مشارکتی اداره شود.
- ایمنی نسبتاً بالا: رمزنگاری سفتوسخت، ایمنی تراکنشها و دادههای کاربران را تضمین میکند (البته نمونههای بسیاری وجود دارند که هکرها توانستهاند بهروشهای مختلف خسارات سنگینی وارد کنند!)
- استفاده از بلاکچین: تکنولوژیای که امکان ساخت پول دیجیتال را به وجود آورد، بلاکچین نام دارد.
نزدیک به یک دهه پیش که بیتکوین عرضه شد، ارزهای دیجیتال صرفاً پولهایی در قوارۀ جدید محسوب میشدند؛ اما گفتیم که ویتالیک بوترین با خلق اتریوم نشان داد که این دنیا میتواند خیلی بزرگتر و پرکاربردتر باشد.
به همین خاطر، دنیای رمزارزها پر است از اصطلاحات خاص و تازه که احتمالاً خیلیها معنای آنها را نمیدانند؛ پس اجازه دهید در بخش بعدی، لغتنامهای برای آشنایی با آنها تقدیمتان کنیم.
آشنایی با اصطلاحات و مفاهیم دنیای ارزهای دیجیتال
در این بخش، با مهمترین اصطلاحات دنیای جذاب رمزارزها آشنا خواهیم شد. یادگیری این مفاهیم، درک بهتر این فضا را آسان میکند.
آلتکوین (Altcoin)
این کلمه از عبارت Alternative Coin گرفته میشود. بیتکوین اولین رمزارزی بود که ساخته و عرضه شد و بعد از آن، تمام رمزارزهای دیگر نوعی آلتکوین محسوب میشوند.
بلاکچین
منظور تکنولوژی و زیرساختی است که گفتیم موجودیت ارزهای دیجیتال را ممکن کرد.
کوین (Coin)
به رمزارز اصلی هر بلاکچین Coin میگویند و از آن برای برقرار نگه داشتن بلاکچین استفاده میکنند. در فرهنگ عامه، عبارت کوین برای اشاره به انواع رمزارزها هم به کار گرفته میشود.
ولت سختافزاری (Cold Wallet)
انواع کیفپولهایی که در قالب یک دستگاه فیزیکی عرضه میشوند و امکان نگهداری از داراییهای دیجیتال بهصورت آفلاین را فراهم میکنند.
ولت نرمافزاری (Hot Wallet)
کیفپولهایی که نرمافزار هستند و راهی سادهتر و کمهزینهتر برای نگهداری ایمن از رمزارزها پیش پای افراد میگذارند.
پیشنهاد خواندن: برای کسب اطلاعات راجعبه انواع ولتها (کیفپولها)، مقالۀ "کیف پول بیتکوین چیست؟" را بخوانید.
حمله 51 درصدی
همانطور که گفتیم دستکاری اطلاعات ثبتشده روی یک بلاکچین کار خیلی سختی است؛ اما نشدنی نیست! اگر بیشتر از نیمی از کامپیوترهای تشکیلدهندۀ کل شبکه (یعنی بیشتر از 50 درصد آنها) روی تغییری توافق نظر دشته باشند، امکان دستکاری به وجود میآیند.
بنابراین، حمله 51 درصدی به زمانی اشاره دارد که هکرها توانستهاند به بیشتر از نیمی از کامپیوترها دسترسی پیدا کنند و زهر خود را بریزند.
dApp
Decentralized Application را مخفف کردهاند و واژۀ dApp شکل گرفته است. چنین اپلیکیشنیها توسط یک شخص یا ارگان و بهصورت متمرکز اداره نمیشوند. عموم اپلیکیشنهایی که ما میشناسیم و از آنها استفاده میکنیم متمرکز هستند؛ مثلاً توییتر و اینستاگرام.
بعد از ظهور بلاکچین اتریوم، امکان ساخت انواع اپلیکیشنهای غیرمتمرکز روی این زیرساخت فراهم شد و درست مثل رمزارزها، همان کاربردی که بلاکچین را سرپا کردهاند، در همکاری با یکدیگر موجودیت چنین اپهایی را ممکن میکنند.
DeFi
این عبارت مخفف Decentralized Finance است. در واقع، DeFi اپلیکیشنهای غیرمتمرکز یا dApps هستند که خدمات مالی ارائه میکنند. اینجا هم خبری از هیچ واسطهای بهعنوان کنترلگر مرکزی نیست و همه کارها بهصورت شفاف و غیرمتمرکز روی بلاکچینها انجام میگیرند.
DAO
این کلمه هم مخفف است؛ مخفف Decentralized Autonomous Organization. در واقع، DAO شامل گروهی از افراد میشود که با یکدیگر همکاری دارند تا به یک هدف مشترک دست پیدا کنند. آنها از قوانینی که در قالب کدهای نوشتهشده روی بلاکچین ثبتشدهاند، پیروی میکنند.
Fork
منظور پروسهای است که در آن تیم سازندگان یک بلاکچین، تصمیم میگیرند تغییراتی در آن اعمال کنند؛ پس فورک کردن بلاکچین یعنی پیادهسازی تغییرات بزرگ روی آن. دو نوع فورک داریم:
- Soft Fork
- Hard Fork
اولی به تغییرات در پروتکلهای نرمافزاری اشاره دارد، درحالیکه دومی نشاندهندۀ تغییرات بزرگ است که تمام نودهای شبکه را وادار به آپگرید میکند.
نود (Node)
کامپیوتر یا دستگاهی که به دیگر کامپیوترها و دستگاههای شبکه متصل است و یک نسخۀ بهروز از بلاکچین را نزد خود نگه میدارد. نودها اجزایی هستند که کل بلاکچین را شکل میدهند.
NFT
NFT مخفف Non-fungible Token است؛ یعنی توکنهای غیرقابل تعویض. آنها هم دقیقاً سازوکاری مشابه انواع رمزارزها دارند و از پروتکلهای کاملاً مشابهی پیروی میکنند.
توکن (Token)
توکنها هم رمزارز هستند و تفاوت آنها با کوینها این است که از بلاکچینهای موجود برای برقرار شدن استفاده میکنند! منتهی همانطور که بالاتر گفتیم، عموم مردم برای اشاره به توکنها هم از عبارت کوین استفاده میکنند؛ ولی شما بهعنوان فردی که میخواهید همهچیز را بهصورت اصولی از پایه یاد بگیرید، باید این تفاوتها را بدانید.
ایردراپ (Airdrop)
کمپینهای مارکتینگی که سازندگان رمزارزها اجرا میکنند و طی آنها، مقدار مشخصی از کوین یا توکن را در اختیار واجدان شرایط قرار میدهند.
ماینینگ (Mining)
این عبارت به پروسۀ استخراج انواع رمزارزها اشاره دارد و با نگاه فنیتر، منظور از آن تأیید و افزودن تراکنشهای جدید به بلاکچینها است.
Gas
تراکنش روی بلاکچین اتریوم نیازمند پرداخت کارمزد است (مثل همۀ بلاکچینها). برای اجرای هر تراکنش، کاربران باید مبلغی قابل توجه را در قالب اتر یا همان ETH که کوین این بلاکچین محسوب میشود بپردازند؛ مبلغی که با عنوان Gas شناخته میشود. Gas پاداش نودهایی است که تراکنشها را تأیید میکنند.
KYC
KYC یا Know Your Customer یک سازوکار احراز هویتی است که توسط برخی صرافیهای بینالمللی و همۀ صرافیهای داخلی به کار گرفته میشود. در صرافیهای ایرانی، احراز هویت با مدارک هویتی مثل کارت ملی انجام میگیرد؛ ولی آن دسته از صرافیهای بینالمللی که از این سازوکار استفاده میکنند، بهخاطر تحریمها نمیگذارند ایرانیها از پلتفرمشان استفاده کنند.
Market Cap
مارکت کپ شاخصی است که کل ارزش بازار یک رمزارز را نشان میدهد. برای محاسبۀ آن، قیمت لحظهای هر ارز در تعداد کل کوینهای موجود از آن ضرب میشود.
میمکوین (Meme Coin)
صحبت از نوعی آلتکوینها است که هیچ پشتوانۀ خاصی ندارند و صرفاً براساس یک شوخی رایج (Meme) ساخته میشوند. Dogecoin یکی از شناختهشدهترین میمکوینها است.
P2P
معاملات P2P یا peer-to-peer، انواعی از معاملات هستند که بین دو فرد، بدون هیچ واسطهای انجام میگیرند. مثلاً وقتی مقداری بیتکوین را بهصورت مستقیم به کیف پول یکی از دوستانتان انتقال میدهید، معاملۀ P2P انجام گرفته است.
کلید خصوصی (Private Key)
به کلید خصوصی، کلید مخفی (Secret Key) هم میگویند. منظور همان پسورد رمزنگاری شدهای است که دسترسی به رمزارزهای یک شخص یا مجموعه را ممکن میکند. کلیدهای خصوصی یک عدد چندین رقمی و طولانی هستند که حدس زدن آنها عملاً ممکن نیست. برای انجام یک تراکنش، باید کلید خصوصی خود را بهعنوان تأیید وارد کنید.
کلید عمومی (Public Key)
آدرس ولت یا حساب صرافی که برای انتقال رمزارزها کاربرد دارد، با نام کلید عمومی شناخته میشود.
Proof of Work
PoW یک نوع مکانیزم اجماع است که تعداد خیلی زیادی از بلاکچینها با آن کار میکنند. ماینرها برای افزودن بلاک جدید به بلاکچین از مکانیزم اجماع استفاده میکنند.
Proof of Stake
PoS هم یک مکانیزم اجماع دیگر است که در مقایسه با PoW انرژی خیلی کمتری مصرف میکند.
ساتوشی (Satoshi)
کوچکترین واحد بیتکوین که به افتخار خالق آن، یعنی ساتوشی ناکاموتو نامگذاری شده است. هر ساتوشی برابر است با 0.00000001 بیتکوین.
قراردادهای هوشمند (Smart Contracts)
انقلابی که بلاکچین اتریوم از آن پردهبرداری کرد، همین قراردادهای هوشمند بودند که امکان ساخت انواع اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را به وجود آوردند. این قراردادها در قالب کدها روی بلاکچین ثبت میشوند و وقتی شرایط تعیینشده برقرار شوند، بهصورت کاملاً خودکار اجرا خواهند شد.
از آنجایی که اتریوم بهعنوان دومین ارز دیجیتال ارزشمند دنیا بعد از بیتکوین اهمیت خیلی زیادی در این بازار دارد، شاید بد نباشد که مقالۀ "اتریوم چیست؟ (بررسی 0 تا صد این رمزارز)" را بخوانید و اطلاعات بیشتری دربارۀ آن به دست آورید.
استیبلکوین (Stablecoin)
نوعی رمزارز که ارزش آن به یک دارایی دیگر (مثل انواع ارز فیات) گره خورده است و به همین خاطر، در برابر نوسانهای گاهوبیگاه دنیای رمزارزها مقاومت دارد. معروفترین استیبلکوین دنیا USDT، محصول کمپانی تتر است که در واقع همان دلار ایالات متحدۀ آمریکا در قالب یک ارز دیجیتال است؛ به زبان ساده، USDT همیشه قیمتی برابر با 1 دلار دارد.
مقالۀ "تتر چیست و چرا تا این حد محبوب و معروف است؟" را بخوانید و بیشتر با این استیبلکوین آشنا شوید.
ارز فیات (Fiat Currency)
به پولهایی که توسط حاکمیت کشورهای جهان صادر میشود، ارز فیات میگویند. مثلاً دلار آمریکا ارز فیات محسوب میشود و ریال ایران هم همینطور.
حجم معاملات (Volume)
یکی دیگر از پارامترهایی که خیلی به کار معاملهگرها میآید، همین Volume است. این پارامتر نشاندهندۀ مجموع تعداد رمزارزهایی است در یک بازۀ زمانی (معمولاً) 24 ساعته معامله میشوند.
بازار گاوی (Bull Market)
وقتی قیمت اغلب رمزارزها رو به افزایش است و بازار در وضعیت سبز قرار دارد، اصطلاحاً گفته میشود بازار گاوی است.
بازار خرسی (Bear Market)
وقتی قیمت اغلب رمزارزها رو به کاهش است و بازار در وضعیت قرمز قرار دارد، اصطلاحاً گفته میشود بازار خرسی است.
FOMO
FOMO مخفف Fear of Missing Out است؛ یعنی ترس از دست دادن!
در دنیای رمزارزها، وقتی افراد میترسند از موجی جا بمانند و در نتیجۀ این ترس احساسی عمل میکنند، اصطلاحاً گفته میشود آن شخص فومو شده است!
FUD
3 کلمۀ Fear (ترس)، Uncertainty (عدم اطمینان) و Doubt (شک) کنار هم قرار میگیرند و عبارت FUD را تشکیل میدهند.
وقتی اخبار منفی پیرامون یک پروژه یا رمزارز زیاد میشود، میگویند آن پروژه یا رمزارز دچار FUD شده است و احتمال دارد قیمتش با کاهش مواجه شود.
HODL
HODL شکل کنایهآمیزی از عبارت Hold به معنای نگهداری است. وقتی میخواهند بگویند رمزارز خود را نفروشید، میگویند HODL کنید.
اینها رایجترین اصطلاحاتی بودند که بلد بودن آنها باعث میشود سطح شناختتان از دنیای رمزارزها به میزان قابل توجهی بیشتر شود و بخش بسیار مهمی از آموزش ارزهای دیجیتال محسوب میشوند.
حالا میتوانیم به مسائل دیگر بپردازیم؛ مثلاً میتوانیم ببینیم مزایای این نوع پولهای جدید در مقابل شکل رایج پول که عمری با آن بزرگ شدهایم چیست.
ارزهای دیجیتال چه مزایای خاصی دارند؟
در نگاه اول میبینیم که مزایا بسیارند. همین موضوع عدم تمرکز باعث میشود تصمیمات کلان حاکمیتی روی ارزش آنها اثرگذار نباشد (حداقل در ظاهر) و هیچ مرکزیتی هم برای کنترل و دستکاری در کار نیست. در نتیجه، سیاستهای غلط حاکمیتی قرار نیست ارزش دارایی شما را تهدید کنند.
مزیت دیگری که شامل حال ما و ساکنان دیگر کشورهای تحت تحریم میشود، امکان استفاده از برخی خدمات بدون استفاده از کارتهای بانکی بینالمللی مثل Mastercard است. همانطور که میدانید، ما به این نوع حسابهای بانکی دسترسی نداریم و شبکۀ بانکی داخلی کشور هم از دنیا جدا است! پس اگر بخواهیم سرویسی در بستر اینترنت بخریم (مثلاً اکانت یک سایت)، بهترین راه استفاده از رمزارزها است. البته اگر آن پلتفرم امکان پرداخت با رمزارزها را فراهم کرده باشد.
ذات تکنولوژی بلاکچین که گفتیم کاملاً شفاف است و دستکاری آن کار بسیار سختی است و همین موضوع به افزایش امنیت دنیای رمزارزها منجر میشود. ضمناً یادآور میشویم که پروتکلهای رمزنگاری خیلی پیچیده وارد عمل میشوند و علاوهبر حفاظت از تراکنشها، نهایت تلاششان را میکنند تا دادهها و اطلاعات کاربران هم به دست هکرها نیفتد.
در مقایسه با سیستمهای بانکی، انتقال پول در قالب رمزارزها و روی شبکۀ بلاکچین خیلی سریعتر انجام میگیرد. فارغ از این موضوع، باز هم ما ایرانیها مزیتی جداگانه را تجربه خواهیم کرد؛ آن هم اینکه کلاً امکان انتقال پول به کشوری دیگر بهشکلی خیلی راحتتر برایمان فراهم میشود!
فرض کنید میخواهید از ایران برای شخصی در استرالیا پول بفرستید؛ امکان انتقال بانکی که وجود ندارد؛ پس باید سراغ واسطهها بروید و با قبول کلی ریسک، امیدوار باشید در نهایت پول بدون مشکل به مقصد برسد.
اما بهلطف بلاکچین و رمزارزها، انتقال هم سریعتر و هم خیلی مطمئنتر انجام میگیرد.
در کنار همۀ اینها، نوسانهای شدید در دنیای رمزارزها میتواند فرصتهای قابل توجهی جهت کسب سودهای کلان فراهم کند. اگر شانس با شما یار باشد و در جای درستی سرمایهگذاری کرده باشید، رویای یک شبکه پولدار شدن به حقیقت میپیوندند. البته نه همیشه!
اگر موافق باشید مشکلات و ایرادات این فضای نسبتاً نوظهور را هم بررسی کنیم.
نگاهی به آزاردهندهترین مشکلات دنیای ارزهای دیجیتال
نوسانهای شدید اصلیترین عیب دنیای رمزارزها هستند! این درست که بالا و پایین شدن غیرمنتظرۀ قیمتها میتواند پولهای زیادی به حساب خیلیها وارد کند؛ اما خب روی دیگری از ماجرا هم وجود دارد و آن هم نابودی سرمایۀ خیلی از افراد دیگر است! تجربه ثابت کرده که نوسانها به ضرر افراد بیشتری تمام میشوند و به سود افراد کمتری منجر خواهند شد. احتمالاً نوپا بودن این بازار اصلیترین دلیل پشت رخ دادن این نوسانها است.
با اینکه گفتیم بلاکچین ذاتاً بسیار ایمن است و پروتکلهای رمزنگاری هم سعی میکنند نهایت امنیت را تضمین کنند، اما کلی مثال نقض وجود دارند که نشاندهندۀ آسیبپذیر بودن داراییهای دیجیتال در برابر حملات سایبری هستند. البته که در بیشتر مواقع، سهلانگاریهای افراد باعث موفقیت هکرها میشود؛ اما خب نمونههای بسیاری از هک شدن صرافیها هم طی سالیان گذشته دیده شده است.
در ادامۀ سهلانگاریهای افراد، باید این را بگوییم که اگر کلید خصوصی خود را گم کنید و نتوانید وارد کیف پولتان شوید، باید دارایی خود را از دست رفته بدانید؛ چون دیگر راهی برای دستیابی به آنها وجود ندارد.
ایراد بعدی آسیبهایی است که موجودیت رمزارزها به محیط زیست عزیزمان وارد میکنند. برخی بلاکچینها، مخصوصاً آنهایی که با مکانیزم اجماع PoW کار میکنند، نیازمند انرژی خیلی زیادی برای برقرار بودن و ماین شدن کوینهایشان هستند و این نیاز به انرژی زیاد برای محیط زیست مضر است.
ضمناً از آنجایی که رمزارزها مفهومی تازه هستند و تکنولوژی آنها جای بسیاری برای پیشرفت دارد، به قطعیت میتوانیم بگوییم شرایط برای آنکه تمام مردم دنیا به سمت آنها کشیده شوند و تراکنشهای خود را از این طریق انجام بدهند، فراهم نیست!
برخی بلاکچینها در پردازش حجم زیاد تراکنشها مشکل دارند و وقتی با تعداد بالای درخواستها مواجه میشوند، هم سرعتشان پایین میآید و هم کارمزد سرسامآوری طلب میکنند. نمونۀ بارز چنین اتفاقی بلاکچین اتریوم است که بعضاً کارمزد آن تا صدها دلار بالا میرود!
لازم است اینکه نکته را هم بگوییم که مثل هر چیز دیگری، تکنولوژی در این زمینه هم روزبهروز پیشرفت میکند و حالا بلاکچینهایی وجود دارند که میتوانند تعداد خیلی بیشتری تراکنش را در زمان کمتر و با هزینهای بسیار پایینتر به سرانجام برسانند. مثلاً بلاکچین TON که به اپلیکیشن مشهور تلگرام تعلق دارد.
حالا بر فرض اینکه با وجود این معایب، همچنان دلتان میخواهد وارد این فضا شوید و در آن سرمایهگذاری کنید، بیایید ببینیم باید به چه مسائلی توجه ویژه داشته باشید.
برای خرید رمزارزها، این نکات را رعایت کنید
در همین ابتدا باید بگوییم که سرمایهگذاری با ترید (معاملهگری) تفاوت دارد! سرمایهگذاری یعنی خرید رمزارز (یا هر چیز دیگری) برای بلندمدت. درحالیکه هدف از ترید یا معاملهگری کسب سود از رشد یا ریزش قیمت در بازههای زمانی کوتاهتر است.
اگر قصد ترید داشته باشید که بحث جدا است! باید این مهارت را یاد بگیرید و بعد از کلی آزمونوخطا، میتوانید برآیندی مثبت از معاملات خود بسازید. توجه داشته باشید که وقتی ترید یاد بگیرید، دیگر لزوماً محدود به بازار کریپتوکارنسی نیستید و میتوانید از توانایی خود برای کسب سود در انواع بازارهای مالی (مثلاً فارکس) استفاده کنید.
مقالۀ "ترید چیست و چگونه تریدر شویم؟ (راهنمای قدم به قدم)" در این مسیر کمکتان میکند.
ولی اگر قصد سرمایهگذاری دارید و صرفاً میخواهید همانطور که گاهی طلا و دلار میخرید، ارزهای دیجیتال را هم به سبد خود اضافه کنید، باید به این 3 نکته توجه ویژه داشته باشید:
- جزئیات پروژه: هر رمزارزی پروژهای پشتش دارد و اهداف خاصی را دنبال میکند (بهجز میمکوینها که گفتیم صرفاً براساس یک شوخی رایج ساخته میشوند). باید همۀ جوانب و جزئیات پروژه مثل نوع مکانیزم اجماع، سرمایهگذارها، مشکلاتی که قرار است برطرف کند و... را زیر ذرهبین ببرید تا بتوانید در نهایت تصمیم درستی بگیرید.
- میزان ریسکپذیری شخص خودتان: با خودتان صادق باشید و ببینید تحمل از دست دادن چقدر پول را دارید. نوسانهای شدید بازار رمزارزها را از یاد نبرید و همۀ احتمالات هرچند بعید را مد نظر داشته باشید.
- اهدافی که از سرمایهگذاری در سر دارید: باید ببینید سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال چقدر با اهداف مالی شما همخوانی دارد. نباید تمام پولتان را وارد این بازار کنید، طوری که در خرید مایحتاج زندگی به مشکل بخورید. کلید موفقیت در تنوعبخشی به سبد سرمایهگذاری است.
در نهایت، مسئولیت همۀ تصمیمات خود را کاملاً گردن بگیرید. همۀ بازارهای مالی بیرحم هستند و کسب سود یک عده به ضرر عدهای دیگر وابسته است؛ پس از همین حالا بدانید برای سرمایهگذاری باید تحقیقات کاملی انجام دهید و صرفاً به گفتههای دیگران اتکا کنید. اگر چنین کردید، دیگر نباید برای ضررهای احتمالی دیگران را مقصر بدانید!
حالا بیایید ببینیم چطور میتوان ارز دیجیتال خرید.
آموزش خرید رمزارز و سرمایهگذاری در بازار کریپتوکارنسی
آخرین بخش آموزش ارزهای دیجیتال دربارۀ چگونگی ورود به این بازار است. مراحل زیر را بهترتیب پشت سر بگذارید تا به مقصود خود برسید.
1. یک صرافی انتخاب کنید
اگر قرار است ریال را به رمزارز تبدیل کنید، به یک صرافی ایرانی نیاز خواهید داشت. بعداً میتوانید ریال تبدیلشده را به صرافیهای خارجی انتقال دهید و از آنجا خریدهای اصلی را انجام دهید.
صرافیهای داخلی متعددی وجود دارند که برخی از آنها خدمات خوبی را همراه با تعداد زیادی رمزارز ارائه میدهند؛ میخواهیم بگوییم شاید کارتان در همان صرافیهای ایرانی هم راه بیفتد!
نکته: اگر شخصی یا مجموعهای را میشناسید که میتوانید بهصورت P2P با آنها معامله کنید، نیاز به صرافی از بین خواهد رفت. ریال را به حساب طرف مقابل میزنید و مقدار مشخصی از رمزارز توافقشده را در کیفپول خود دریافت میکنید.
2. ساخت اکانت در صرافی و احراز هویت
بعد از اینکه صرافیها را مقایسه و یکی را انتخاب کردید، باید در آن صرافی حساب بسازید. سپس، همانطور که بالاتر گفتیم، باید اقدامات لازم برای احراز هویت را انجام دهید.
معمولاً احراز هویت خیلی طول نمیکشد و بعد از آن، امکان استفاده از حساب ساختهشده به وجود میآید.
3. شارژ اکانت
حالا باید پولی که برای سرمایهگذاری در نظر گرفتهاید را به حساب خود در صرافی انتخابی واریز کنید. طبیعتاً صرافیهای ایرانی با کارتهای بانکی ایرانی هم کار میکنند و مشکلی از این بابت وجود ندارد.
بعد از نشستن پول به حساب، همهچیز برای شروع معاملات آماده است.
4. شروع کنید به خرید
اگر رمزارز مد نظرتان در صرافی ایرانی وجود داشته باشد، میتوانید خرید را همانجا انجام بدهید؛ عموم صرافیهای داخلی ارزهای دیجیتال معروف مثل بیتکوین، اتر، ریپل، تتر و... را عرضه میکنند و برخی دیگر دایرۀ بزرگتری از رمزارزها را برای مشتریانشان فراهم میکنند.
اما خب در مقایسه با صرافیهای بینالمللی (آن تعداد محدودی که همچنان به ایرانیها خدمات میدهند)، معمولاً تنوع ارزهای دیجیتال در آنها کمتر است. در چنین حالتی، میتوانید ریال را به تتر یا هر رمزارز دیگری تبدیل کرده و به حسابی که در صرافی بینالمللی میسازید انتقال دهید.
به همین راحتی میتوانید وارد دنیای ارزهای دیجیتال شوید و شروع به سرمایهگذاری در آن کنید.
نکتۀ مهم دربارۀ ماین کردن ارز دیجیتال با ماینرها: احتمالاً شنیده باشید که خیلیها با ماین کردن رمزارز به دست میآورند و این موضوع صحت دارد؛ منتهی مقولۀ ماینینگ پیچیدهتر از این حرفها است که از آن در مقالهای با سطح مبتدی و متوسط صحبت کنیم!
در بخش بعدی، یک سؤال مهم را پاسخ میدهیم و کمکم سراغ جمعبندی مقاله خواهیم رفت.
رمزارزها را در حساب صرافی نگه داریم یا به کیف پول انتقال دهیم؟
قطعاً انتقال رمزارزها به کیفپولها کار عاقلانهتری است. در این میان، کیفپولهای سختافزاری بهخاطر آفلاین بودن امنیت خیلی بیشتری در برابر حملات سایبری دارند بهتر هستند؛ اما خب در عوض، خطراتی مثل گم شدن و نابودی به دلیل آسیب فیزیکی برای آنها محتمل است.
در برخی مواقع، انتقال دارایی به کیف پول خیلی توجیهپذیر نیست. مثلاً وقتی میخواهید در زمانی کوتاه رمزارز خریداریشده را بفروشید، بهتر است آن را در همان حساب صرافی نگه دارید؛ چون هر بار انتقال نیازمند کارمزد است.
همچنین، در برخی مواقع ممکن است هزینۀ کارمزد آنقدر بالا برود که انتقال صرف اقتصادی نداشته باشد.
منتهی اگر قرار است رمزارزها را در صرافی نگه دارید، باید احتمال بروز اتفاقات ناگوار زیادی را به جان بخرید. از حملۀ هکرها گرفته (صرافیهای برای هکرها طعمههای جذابتری هستند و بیشتر در معرض خطر هستند) تا امکان وقوع کلاهبرداری از طرف خود صرافی!
آموزش ارز دیجیتال اینجا به پایان میرسد. وقت جمعبندی است.
در دنیای ارزهای دیجیتال با احتیاط قدم بردارید!
طی این آموزش ارزهای دیجیتال، همانطور که وعده داده بودیم، سعی کردیم اصول پایهای و اولیهای مربوط به آن را یادتان بدهیم. به همین منظور، بعد از بررسی چیستی رمزارزها، بهطور مفصل راجعبه مفاهیم و اصطلاحات رایج در این دنیا صحبت کردیم و بعد از آن، مزایا و معایب ارزهای دیجیتال را زیر ذرهبین بردیم. در آخر هم چگونگی خرید کوین و توکن را آموزش دادیم.
اینجا باز هم تأکید میکنیم که حسابشده عمل کنید و قبل از هرکاری تمام جوانب را بهخوبی بررسی کنید؛ به این ترتیب، مطمئن خواهید بود ضررهای سنگینی شامل حالتان نمیشود و اگر همهچیز مطابق انتظارات پیش برود، سود هم خواهید کرد!
تمام آنچه که یک فرد ناآشنا با این دنیا باید بداند را پوشش دادیم و به مقالات تخصصیتر برای کسب اطلاعات بیشتر لینک دادیم. شما هم لینک این صفحه را برای دوستان دیگر خود که مثل شما خیلی از این فضا شناخت ندارند بفرستید تا آنها هم اطلاعات ارزشمندی به دست بیاورند.